8.8.2016

Kuka on nukkunut vuoteessani?

Tuntuu Kultakutri kysyvän Ruusunmekon Lataamossa. Kesän yksi kohokohta on Avoimet puutarhat ja tänä vuonna tapahtumaa siunattiin kauniilla säällä, ainakin täällä Kanta-Hämeessä.

Mutta aloitetaan alusta. Ensimmäinen kohteemme oli Kielometsä Rengossa. On heti sanottava, että tämän postauksen kuvat eivät mitenkään tee oikeutta hienoille kohteille, jos haluatte nähdä lisää käykää puutarhojen kotisivuilla.

Suojaisassa ja lämpimässä puutarhassa metsän keskellä kasvaa paljon erikoisia perennoita ja puita. Tässä samettisumakki, Rhus Typhina. Muistaakseni Vakkataimen kasvattamasta alusta.

Puutarhassa kukki runsaasti toinen toistaan komeampia liljoja.

Upea kimikki, Cimifuga ramosa "Brunette". Kielometsän kasveilla oli hienot nimilaput, siitä erikoiskiitos puutarhureille.

Kivikkopuutarhan näyttävä hopeakurho, Carlina acaulis.

Lämmin kiitos Jukalle, Markolle ja Rasmukselle vieraanvaraisuudesta ja tuomenkukkamehusta. Suosittelen tätä kohdetta Avoimien vierailijoille, ette tule pettymään.


Mutta palataan Lataamoon. Seuraava kohteemme oli Ruusunmekko Lammilla. Puutarha on tuttu blogista ja puutarhurinkin olen tavannut pari kertaa. Silti vasta paikanpäällä voi kokea oikean tunnelman. 

Puutarhassa seikkaillessa löysi yhä uusia kutkuttavia yksityiskohtia, ikävä kyllä otin aivan liian vähän kuvia hienouksista, sillä keskityin tällä kertaa enemmän kokemiseen ja keskusteluun matkakumppanini kanssa. Ruusunmekon mittava pelargoniakokoelma oli levittäytynyt moneen paikkaan.Puutarha kätkee sisäänsä kolme kasvihuonetta.

Täällä oli alettu kasvattaa kasveja enenemässä määrin hiekkapedeissä. Vaikka alueella ei vielä ole kotiloita, niiden tuloon haluttiin varautua etukäteen. Kotilot eivät viihdy hiekalla.

Kiitos Ruusunmekolle, että avasit kiehtovan puutarhasi vierailijoille. Myös tätä kohdetta suosittelen lämpimästi, valtava inspiraation lähde.

Vaikka minulle kaksi puutarhaa on yleensä maksimi, poikkesimme vielä pikaisesti Kartanonpuistossa koska olimme lähitienoilla. Kohde on laaja ja siellä on paljon nähtävää. Mutta meillä oli jo kiire kartanon taimimyylään, joka sijaitsee parin kilometrin päässä Kartanonpuistosta. Ihastuin Ruusunmekon puutarhassa upeaan perhoskasviin, punalatvaan ja löysin ilokseni taimen myymälästä.

Olen vieraillut tässä kohteessa kolme vuotta sitten ja puutarha oli aika paljon muuttunut siitä. Upea kohde tämäkin, suosittelen. Kiitos vierailumahdollisuudesta puutarhalle ja ystävälliselle taimimyymälän henkilökunnalle.

Mukavaa viikkoa kaikille! 

24 kommenttia:

 1. Minä olen kanssa yrittänyt aina mainostaa Kielometsää kaikille tutuille ja tuntemattomillekin. Olin siellä viime vuoden Avoimissa ja se teki niin lähtemättömän vaikutuksen, että oksat pois! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kielometsä on hurmaava paikka, kuin toinen maailma metsän keskellä. Ehkä olet mainostanut sitä minullekin, sillä monien suositusten vuoksi valitsen tämän kohteen. Erittäin inspiroiva puutarha ja pihapiiri.

   Poista
 2. Tuosta Kartanon myymälästä minäkin olen muutaman taimen ostanut. Minä vierailin Hattulassa Mikkolan puutarhassa Näkemisen arvoinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käynyt pari kertaa Mikkolan puutarhassa, se on ikisuosikkini numero yksi. Nytkin suosittelin sitä monelle, vaikka itse valitsin tällä kertaa pari uutta kohdetta.

   Poista
 3. Ruusunmekossa on kaunista, siellä olenkin jo käynyt. Noissa muissa paikoissa en. Täytyy Kartanon myymälässä ehdottomasti joskus vierailla ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusunmekon puutarha on jotenkin hyvin kodikas, siellä viihtyy pitempäänkin. Porkkalan kartanon taimimyymälässä on hieno taimitarjonta, kannattaa käydä. Olen ollut siellä vain kerran aiemmin, onneksi menin nytkin.

   Poista
 4. Tuo hopeakurho on uljas kukka, en ole aiemmin nähnytkään sellaista. Ihastuttavia puuarhoja, tuo pieni ja some puinen keinukin, jossa voi hetken istahtaa ja nauttia kukkaloistosta ja kesäpäivästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvan hopeakurho ei ole vielä täydessä kukassa. Minullekin kurho oli uusi tuttavuus, aika hurja ilmestys piikkisine lehtineen. Ihanaa kun on ihmisiä, jotka haluavat avata puutarhansa yleisölle, noista vierailuista saa aina paljon.

   Poista
 5. Ruusunmekon puutarha on varmasti näkemisen arvoinen paikka. Eilinen oli kyllä ihana päivä, niin paljon nähtävää ja uusia ideoita saatiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hienoa, että puutarhaharrastajille on tälläinen mahdollisuus vaihtaa kokemuksia ja sada ideoita toisten puutarhoista.

   Poista
 6. Ruusunmekon blogia onkin tullut seurattua, mutta puutarha on käymättä. Tarkoitus oli mennä pelargonitärskyille, mutta en sitten päässytkään. Kiitos näistä vinkeistä. Ehkä suuntaan ensi kesänä Hämeeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä vaihdokkeja esittelemiisi kohteisiin :)

   Poista
 7. Ihana puutarharetki. Minulta jäi tänäkin vuonna puutarhat katsomatta, kun ihan likellä ei avoimia puutarhoja ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettei sillä suunnalla ole puutarhakohteita. Aika pitkä matka minunkin tuli ajettua puutarhaturneella, mutta kokemus oli vaivan arvoista.

   Poista
 8. Meillä kävi niin kökösti, että vettä tuli taivahan täydeltä. Harmitti omasta, mutta myös puutarhureiden puolesta.Jäi siis väliin.
  Mutta kiitos näistä kierroksista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus, että sattui rankat sateet siellä. Joskus olen kyllä nauttinut sateessakin Avoimista puutarhoista, mutta ihan kaatosateessa en kyllä viitsisi lähteä. Onneksi blogeissa pääsee vähän kurkkaamaan kohteita.

   Poista
 9. Onpa ekan kuvan vauveliini kasvanut! Kartanon puutarha on upea ja Ruusunmekkokin pitäisi vielä joskus nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauveliini on jo teini :) Talossa oli myös uusi koiranpentu ja tietty vanha kissa ja koira. Kartanonpuisto on oikeasti enemmän puisto kuin puutarha. Tutustumiseen olisi tarvittu enemmän energiaa ja aikaa. Siellähän on kaikenlaisia tapahtumia pitkin kesää, joten Avoimet ei ole ainoa mahdollisuus tutustumiseen. Ruusunmekossa oli kiva tunnelma, väki näytti viihtyvän siellä pitkään istuskellen puutarhan sopissa.

   Poista
 10. Joskus täytyykin suunnata ihan eri puolelle suomea avoimien aikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun lähikohteet on koluttu, pitää lähteä kauemmas :)

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Elävä kokemus voittaa virtuaalikatselun monin kerroin.

   Poista
 12. Upeita! Hyviä vinkkejä ensi kesään. Kiitos!

  VastaaPoista

Kiitos kommentista