11.8.2016

Olisi pitänyt kuunnella Neroa

Aamuretki kasvimaalle nosti verenpainetta. Peura tai kauris oli käynyt vierailulla. Ensimmäisenä silmiin pisti rehevien hernepuskien kutistuminen. Mangoldeja ja kehäkukkia oli myös rouskutettu halulla. Kannatti laittaa punajuuret häkkiin, ne olivat säästyneet. Katsoin yöllä elokuvaa tabletilta ja Nero makaili sylissäni. Äkkiä se havahtui ja meni ikkunaan tuijottaen pimeyteen. Ajattelin, etteivät peurat öisin liiku enkä viitsinyt vaivautua. Olisi pitänyt. Myös karviaispensaista oli riivitty loppuja marjoja.

Turhautunut vahtikissa
Olin nähnyt sorkkaeläimen jälkiä kasvimaan aidan takana. Siellä se oli tapansa mukaan aitaa mittaillessaan syönyt syysleimut ja auringonkukat, mausteeksi kehäkukkaa. Korotettu aita piti, vain yksi kohta oli jäänyt liian matalaksi. Nyt sekin on korjattu ja portit vahvistettu. Harmi, että hukkasin jonnekin sen keväällä löytämäni erinomaisen peurankarkoitintökötin, nyt olisi sille suuri tarve, eikä uutta enää valmisteta.

Ehkä lopultakin pitäisi rakentaa uusi aita.

40 kommenttia:

 1. Voi loistava Nero! Hieno vahtikissa, upea pehtoori.
  Kyllä ne vaan yöllä käyvät, minullakin on aamuisin pihakierros ja kirosanat. Tuntuvat käyvän joka yö, ja reilu viikko sitten yllätin peuran keskeltä pihaani neljältä iltapäivällä. Asun sentään keskellä kylää, en keskellä metsää!
  Syysleimu meni täälläkin, ja yksi ihana juuri kukkaan tulossa ollut lilja. Voi sitä kirosanojen määrää. Aita niihin kohtiin, joista ne loikkivat karkuun, on seuraavaksi ohjelmassa. Toivottavasti sun satotuhot jäivät tähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, kirosanat ryöpsähtävät näissä kohdin helposti. Nero olisi pelastanut tilanteen, jos olisin kuunnellut sen neuvoja. Onneksi pihamaan leimut ja muut perennat säästyivät tällä kertaa, karviaisten poiminta riitti. Ruuan puutteessa peurat eivät ainakaan nyt kärsi, haluavat vain gourmeeta. Onneksi kauriiden kuuden lauma näyttää hajonneen, niiden mellastuksesta jäi pahaa jälkeä. Yhden kanssa pärjää paremmin.

   Poista
 2. Hyvä Nero! Olet tosi komea ja viisas vahtikissa! - Pepsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoidan hommani, mutta kuunnellaanko minua?
   Nero

   Poista
 3. Voin vain kuvitella harmituksesi määrää! Peura saa tuhoja aikaan todella nopeasti. Ja tulee varmasti toistekin herkuttelemaan. Eläimillä on erinomaiset aistit ja valitettavasti niiden eleitä on vaikeaa tulkita, mitähän sanottavaa niilläkin olisi jos ymmärtäisimme?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuhot olivat tällä kertaa kohtuullisia. Toivottavasti turvarakennelma nyt pitää ja kasvimaan sato jää itselle. Peura ei tietenkään käsitä tekevänsä "väärin", se ajattelee vatsallaan :)

   Poista
 4. Kun sinulla on noin hyvä vahtikissa, niin sen tekemisiä kannatta kyllä seurata ;) Meilläkin ilmoitetaan heti jos joku liikkuu terassilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, pitäisi osata hyödyntää toisen taidot. Täälläkään ei ympäristössä liiku kukaan kissan tietämättä.

   Poista
 5. Tuommosta se on kun Pehtoori vahtii mutta Piika vaan leffoja tuijottelee 😄
  Ei ihme jos siinä vähän turhautuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahkera pehtoori, mutta laiska piika. Nerokin mietti, että antaa olla sit ja käpertyi takaisin nukkumaan.

   Poista
 6. Minulla nousee verenpaine kun vain luenkin tätä! Meillä on kasvimaan aita vielä idean asteella, ja siksi olenkin tänä kesänä viljellyt hyötykasveja vain parissa lavassa ja niissä on ollut kyhäilty verkko päällä. Peuroja kävi enemmän alkukesästä, onkohan lähiseudun pelloilla viljat kyspyneet sen verran että houkuttavat heitä enemmän. Joka tapauksessa on varmaa, että meidän aidasta tulee kyllä superkorkea ja vankka, yhtään kasvia en haluaisi enää peuroille menettää. Koristekasveihan se ei kyllä auta, koko piha kun on niin suuri ettei sitä oikein viitsi aidata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut rauhallista koko kevään ja kesän, mutta nyt kaalien tuoksu kävi peuralle vastustamattomaksi. Kaalit ovat verkon alla, joten noohin ei peura pääse käsiksi. Onneksi se ei syönyt hajuherneitäni, jotka kiipeilevät aidassa. Ensi vuonna on otettava aita-asia uuteen käsittelyyn. Koko pihaa ei täälläkään viitsi ryhtyä aitaamaan. Harmi kun hukkasin sen karkottimen, se oli tehokasta.

   Poista
 7. En kyllä yhtään ihmettele Neron turhautumista: vahtikissa yrittää viestittää ja puutarhuri ei sitten yhtään vaivaudu noteeraamaan. Äh kuinka harmi, oikeasti harmittaa täällä asti teidän molempien puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kissahälytin ei turhautuneisuuttaan lakkaa toimimasta. Onneksi meille jäi sadosta suurin osa.

   Poista
 8. No voihan pahus, olis tosiaan sun pitänyt Neroa uskoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi pitänyt vaivautua nousemaan ja antamaan peuralle opetus.

   Poista
 9. Olipa harmillillista tuo peurojen vierailu, no aitaa vaan korkeammaksi elikkä vahingosta viisastuu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitaa on nyt korjailtu, toivottavasti pitää sorkkaeläimet poissa vielä tämän syksyn.

   Poista
 10. No voi sentään! Meillä on vähän liiankin tehokas vahti tuo Siri chihu, -se kun haukkuu heti kun joku käveleekin ohi pihan. Onneksi yöllä se nukkuu kuin tukki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haukkuminen on koiran työ. Kissa vain murisee ja jos se tapahtuu sisällä, ei peura korvaansa lotkauta. Hyvä kuitenkin, että vieraista varoitetaan.

   Poista
 11. Kyllä kissa tietää - etenkin os on Nero! Voi harmi noita peuranryökäleitä :( ei ihme jos verenpaine nousee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissaan voi aina luottaa, sen tietämys asioista on ihan omaa luokkaansa. Peuroille olisi täälläkin paljon tilaa ja ravintoa, mutta toisen apajille vaan pitää tunkea.

   Poista
 12. Ai jai, kyllähän jo pitäisi tietää, että kissa on erehtymätön...Harmittavat peuralaiset, toivottavasti nyt pysyvät poissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei pitäisi olla mukavuudenhaluinen ja jättää kissan puheet huomiotta :)

   Poista
 13. Harmillisia tuollaiset tuholaiset. Metsässä olisi nyt yllinkyllin syötävää, mutta tietenkin vaihtelu virkistää. Nero ei ole mikään turha vahtikissanakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsässä on marjoja ja sieniä tarjolla yllin kyllin muiden perusherkkujen lisäksi, mutta karviainen on eri marja :)

   Poista
 14. Näin avoimissa yhden korkean verkkoaidan suuren puutarhan ympärillä. En siitä kirjoittanut blogissa, mutta tuli mieleen, että se on varmaan sorkkaeläimiä varten.
  Ärsytys oli varmasti suuri. Itkukaan ei aina ole kaukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korkea aita on ainoa keino sorkkajalkaisia vastaan, muuten puutarhanhoito on turhauttavaa.

   Poista
 15. Harmillista. Piian on vaan jatkossa tulkattava herkemmin Neron antamia viestejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaisuudessa otan neuvoista paremmin vaarin.

   Poista
 16. Nero on parhaista parhain vahtikissa joten piian kannattaa ottaa hänen vinkkinsä todesta! Oletkos ajatellut paimenpojan hankkimista pihaasi, harmillisia tuollaiset menetykset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paimenpoika on käynyt mielessä. Nero oli taas valppaana, piika ei.

   Poista
 17. Kyllä Nero tietää! Kannattaa seuraavan kerran uskoa.
  Ja tiedän niin, miltä tuntuu, kun joku eläin on pöpertänyt puutarhassa: meillä Kaarinassa ovat kiusana jänikset - ei mitkään kaupunkipuput vaan kunnon isot jänikset - ja norjanangervot ja ruusut ovat saaneet kyytiä useammankin kerran. Sauvon farmilla käyvät sitten tuhojaan tekemässä isommatkin elukat.
  Ja siellä on vähän liian iso piha aidattavaksi...
  Ihanaa elokuun jatkoa - ja toivottavasti hyvää sadonkorjuun aikaa sinne.
  Nerolle ne erityisrapsutukset <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nero tässä katselee unia sylissäni, rapautukset pääsee välittämään heti. On tääläkin jäniksiä, mutta ne välttelevät kissan reviiriä. Vain talvella ne käyvät etsimässä einettä kasvimaalta. Toivottavasti aita nyt pitää.

   Poista
 18. Nero oli valppaana! Se on sit vaan ens kerralla noustava ylös ja pihalle luudan kans heilumaan tai jotain. Toivottavasti aidan korotukset toimivat jatkossa! Rapsutuksia Nerolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kerralla taidan huispaista luudalla peuran luo. Eiköhän tule sorkkiin liikettä. Nero saa rapsutukset ja kiittää.

   Poista
 19. Auts, kyllä vahtikissaa kannattaa kuunnella...

  VastaaPoista
 20. Voi harmi. Olisi todellakin pitänyt kuunnella Neroa. Seuraavalla kerralla varmasti kuuntelet -jos semmoinen tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka yö on peura käynyt kurkkimassa aidan takana, mutta kasvimaalle se ei ole enää päässyt. Karviaset ja syysleimut ova kyllä kadonneet tarkkaan pihasta.

   Poista

Kiitos kommentista