20.1.2013

Haastavaa edelleen

Kiitos Saaripalstan Sailalle vielä yhdestä hauskasta
11 kysymyksen puutarhahaasteesta.

Kuva netistä
1. Mikä puutarhakohde on jäänyt mieleesi maailmalta?
Ehkä suurin vaikutus on ollut Monet'n puutarhalla Givernyssä Ranskassa. Momassa New Yorkissa on Monet'n valtava maalaus lummelammesta, se on omassa huoneessaan ja senkin ääressä olen viettänyt miellyttäviä puutarhahetkiä.

Viimeisin puutarhamuisto on viime kesältä; André Hellerin puutarha Pohjois-Italiassa, Gardone Riverassa.
2. Entä kotimaasta?
Kotimaassa olen harrastanut ihan liian vähän puutarhamatkailua, Kasvitieteelliset puutarhat tietysti Kaisaniemessä ja Ruissalossa. Suuren vaikutuksen on tehnyt monet blogiystävien puutarhat vaikken olekaan nähnyt niitä livenä.
3. Millaisen istutuksen haluaisit tänä vuonna toteuttaa?
Odotan jännityksellä mitä tuli syksyllä tehtyä, mitään erityisiä istutussuunnitemia minulla ei ole, mutta se ei tarkoita etteikö niitä syntyisi.

4. Mistä kasvista olet tällä hetkellä innostunut?
Tällä hetkellä olen innostunut jouluruusuista, yleisesti minua kiinnostavat kurjenpolvet.

5. Onko kukkapenkeissäsi luonnonkasveja?
On aika paljonkin. Kullero, ailakki, virmajuuri, vuohenkello, peurankello, variksenkello, kurjenkello, kissankello, metsäkurjenpolvi, päivänkakkara, mäkitervakko, nurmikaunokki, nurmitädyke, valkovuokko, sinivuokko, kielo... ja monia muita.


6. Tilaatko puutarhalehtiä (kotimaisia tai ulkomaisia)?
Tällä hetkellä ei ole tilauksia voimassa.
7. Montako hyllymetriä sinulla on puutarhakirjoja – onko siellä suosikkia, johon palaat yhä uudestaan?
Ei kauhean paljon, olisiko puolisen metriä. Eniten minua kiinnostavat puutarhakirjat, joissa on helposti löydettävää faktatietoa. Niihin palaan aina uudestaan. Minulla on myös muutamia vanhoja helmiä, joita on hauska lueskella.
8. Voisitko toteuttaa symmetrisen muotopuutarhan pihallesi vai pidätkö kaarevista luonnonmuodoista?
Tähän ympäristöön tai pihan (tai minunkaan) luonteeseen muotopuutarha ei sovi, piha on luonnonmukainen, villi ja vapaa vaikka yritänkin kesyttää siitä osasia.

9. Onko pihallasi kasviyhdistelmää, johon olet erityisen tyytyväinen?
Viimekeväinen tulppaanien ja kevätpikkusydämien yhdistelmä oli upea sekä väreiltään, että struktuureiltaan. Myös korkeudet olivat osuvat. Penkissä kasvaa myös kerrottu punainen jouluruusu, pioneja ja kurjenpolvia mm. Kevätpikkusydän aloittaa ensimmäisten joukossa ja kukkii syksyyn asti. Lisäksi se leviää kiitettävästi, oikea superperenna.

10. Millaisia hyötykasveja kasvatat mieluiten?
Kasvimaalla on perusjuurekset, lehtikaalia, salaatteja, papuja, herneitä, raparperi, maa-artisokkia, sipuleita, piparjuuri, kurpitsoita, kurkkuja, tomaatteja ja monenlaisia yrttejä. Marjapensaita on myös paljon.
11. Mikä on paras hetki puutarhassasi?
Yksi mukava hetki on kun ystäväni tulee vierailulle ja teemme plantaasikierroksen. Keskustelemme puutarha-asioista ja kierroksen jälkeen herkuttelemme puutarhassa.

Mukavaa talvisunnuntaita kaikille!
Minä taidan lähteä hiihtämään.

46 kommenttia:

 1. Mukavia vastauksia! Ja mitä kuvia... kullerot ja tulppaanien ja kevätpikkusydämen yhdistelmä, kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia valitessa alkoi kovasti tehdä mieli päästä pikakelauksella kevääseen. Nyt on kuitenkin keskityttävä talven riemuihin.

   Poista
 2. Juuri sellaiset hiukan villit puutarhat ovat mielenkiintoisempia kuin viivasuoraan nypityt puutarhat joita varsinkin kaupukien keskustoissa omakotitalojen pihoilla joskus näkee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villi sopii tänne metsän keskelle ja maatalon pihaan. Voin kyllä ihailla muotopuutarhoja, mutta minusta ei taitaisi olla sellaisen toteuttajaksi.

   Poista
 3. Ihania kuvia! Tulis jo se kevät... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja sanopa muuta! Aurinko antaa jo toivoa.

   Poista
 4. Hivelevää kauneutta.
  Olen aivan mykistynyt.
  Täytyy jäädä seuraamaan vaiheitasi.
  T. Maamolan siili (joka juuri tässä hetkessä harjoittelee Wabi sabia)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tervetuloa Autuaan olon iloiseen joukkoon! Wabi sabi on minulle tapa nähdä asioita.

   Poista
 5. Siis niin kaunis tuo toinen kuva! Tuollaisen kun saisi pihalleen. Jostain syystä en tykkää lammista enkä varsinkaan tuosta patsaasta : )

  Kullero on oikea piristyspallero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet'n puutarha on elämys, kuva on napattu netistä. Hellpaljon taideteoksia, mm. tuo lammen fauni. Kullerot olen tuonut perheeni vanhan mökkin rannoilta, siksikin ne ovat minulle merkityksellisiä.

   Poista
 6. Voi kun näitä vastauksia upeiden kuvien kera on kiva lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymyksiä ja vastauksia on nyt riittänyt. Puutarhakuume on selvästi nousussa ja muisteleminen auttaa epidemiassa.

   Poista
 7. Siis kaikki kuvat raikkaan kauniita.
  Onko tuo kerjenpolvi siinä kulleron vieressä? Ihana väriyhdistelmä.
  Monetin puutarha on minunkin mielestäni varmasti kaunein näkemäni. Mutta siellä oli niin valtava tungos, ettei voitu olla tarpeeks pitkää aikaa. Ehkä joskus uudelleen sinne on suunistettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene. Kulleroiden sekaan olen istuttanut puna-ailakkia. Minusta kukkien lämmin keltainen ja pinkki punainen väriyhdistelmä on tosi kaunis. Myös kukkien luonteet sopivat hyvin yhteen. Givernyn puutarha on kuin pala paratiisia.

   Poista
 8. Niin kauniita kuvia, liitynkin lukijajoukkoosi.

  VastaaPoista
 9. Kuvat taattua Autuas olo -laatua!
  Toivottavasti sukset luistavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin rekisteröidä tavaramerkki :) Hiihtämisessä on enemmän ongelmana pito kuin luisto, kävin eilen kokeilemassa ja uusin voiteluin tänään uudestaan.

   Poista
 10. Ihanat luvat!! Mä vaan sahasin edestakaisin enkä meinannut malttaa lopettaa katselua ollenkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt on niin kevättä rinnassa näiden kuvien jälkeen, että tuntuu jotenkin väärältä, että ulkona on valkoinen maisema pakkasineen. Mutta nyt nautitaan lumesta, sitä ei kesällä ole.

   Poista
 11. Kivoja vastauksia ja puutarhakuvia :) Täällä paistaa aurinko täydeltä terältä ja olisi todellakin oiva ilma ulkoiluun, vaikkapa hiihtämiseen, mutta täällä ei taida olla lunta riittävästi. Eikä mulla ole sopivia monoja :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihdoinkin pääsee jäälle hiihtämään. Aurinkoa ei enää näy, mutta onneksi ei ole kamalan kylämää, joten sukset jalkaan.

   Poista
 12. Kiitos kun vastasit! Näitä on kiva lukea ja myös vastata, mutta huomasin, että vastaamiseen saa kulumaan todella pitkän ajan...
  Minulle on itselleni jäänyt pysyvästi mieleen tuo Gardone Riveran puutarha, siis sinun postauksestasi! Kyllä tää bloggailu on kivaa, jos joskus syökin aikaa. Saa ideoita ja pääsee matkoille.
  Ihania nuo sinun kasviyhdistelmäsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha-aiheisiin kysymyksiin oli juuri nyt mukava vastailla, samalla tuli kartoitettua omaa puutarhaa ja muisteltua kaikkea ihanuutta mitä siellä on. Bloggailu taitaa olla minun paras "puutarhkirjani", saan paljon vinkkejä ja ohjeita, voin myös kysyä neuvoa muilta kun tulee vaikea paikka tai pähkäilen jonkin kasvin ongelmien kanssa.

   Poista
 13. Nuo kevätpikkusydämet sopivat just tulppaanien kanssa. Myös lemmikit tulppaanien kera luovat kauniita yhdistelmiä.

  Olen kymmeniä vuosia tilannut puutarhalehtiä, mutta en enää, paitsi yhtä, joka ilmestyy vain 4 kertaa vuodessa ja taitaa olle Suome upein. Se on Koti ja puutarha. Sen saa edullisemmin jos on Koti ja keittiö -lehden tilaaja, jota olen ollut jo kauan.

  Minullekaan ei muotopuutarha sopisi...

  Tuo eka kuva on lumoavan dramaattinen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unohdin mainita, että tuossa tulppaanien ja kevätpikkusydänten penkissä leviää myös lemmikki, sitä on vähän joka puolella. Muotopuutarhat sopivat hyvin palatsien puutarhoiksi, niitä on voitava katsella kaukaakin ja ne tarvitsevat paljon tilaa ympärilleen. Minulla ei ole oikein aikaa lukea puutarhalehtiä, mutta ihanaa, että niitä on. En tiedä vaikka innostuisin tilaamaan jonkin niistä. En muista ensimmäisen kuvan tulppaanin nimeä, mutta nuo tummanpuhuvat draamakuningattaret ovat upeita.

   Poista
 14. Voi miten kesäisen ihania kuvia! Minäkin tykkään käydä puutarhoissa tutkiskelemassa, mutta kärsivällisyys ei riittäisi oman hoitoon...vaikka mistä sitä koskaan tietää miten tässä elämässä vielä innostuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha opettaa kärsivällisyyttä, kasveilla on omat aikataulunsa, eikä niitä voi kiirehtiä. Ehkä kun pistät sormesi multaan ensi kesänä omassa pihassa se saattaa olla menoa :)

   Poista
 15. Upeat yhdistelmät, tuo pikkusydän ja tulppaani natsaavat täydellisesti. Kesä oikein tupsahti kuvistasi.KIvat Cherimäiset vastaukset ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon yhdistelmään olen erityisen tyytyväinen siksikin, että jo varhain keväällä penkki näyttää rehevältä ja pikkusydämet tosiaan jaksavat jatkaa koko kesän muiden penkin asukkaiden kanssa tulppaanien jo mentyä.

   Poista
 16. Kauniita kuvia pihastasi :)
  Tuli kiva olo ja tunne, että pihasi on vallattoman valloittava pienine yksityiskohtineen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän vallaton piha taitaa olla, se on minulle leikkikenttä. Siellä voi aina aloittaa uuden projektin, tai olla aloittamatta :) Kasvimaahan suhtaudun vakavammin, se on rennon näköinen runsaine kukkineen, mutta sen päätarkoitus on tuottaa satoa ja sitä hoidan huolellisesti.

   Poista
 17. Mukavia vastauksia ja hienoja kuvia. Pikkusydän on todellakin superperenna. Mulla se pahuksen jouluruusu kihisee edelleen kirvoja täynnä. Menee kohta hermot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi noiden kirvojen kanssa, eikö auttanut multaan laitettu kapseli? Jos ruusun veisi vähäksi aikaa kylmään, kasvi kestää sen, mutta kirvat todennäköisesti eivät.

   Poista
 18. Minä tykkäisin hirmuisesti isosta patsaasta Namu pihassa, vaikka tuollainen faunikin passaisi - olisi naapureilla puheenaihetta :) Ei ole vaan mistään tullut vastaan järkihintaista (eli halpaa), joten taitaa haaveeksi jäädäkin.
  Mielenkiinnolla odottelen, millaiset tulppaanit Namun penkeistä nousee, viime keväänä oli upeat ja paljon. En nostanut niitä ylös, enkä laittanut lisää (paitsi toisen penkin lisäsin), joten saapas nähdä. Tuo ensimmäisen kuvan draamakuningatar on upea! Eipä tosin ole sanomista muissakaan kuvissa :)
  Eilen keräilin itsekin arkistoista ihania kukkakuvia, josko jossain käyttäisi kuvituksena. Selvästi alkaa kevään kaipuu nostaa päätään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret ja kauniit puutarhapatsaat ovat meillä harvinaisia. Italiassa ajoin bussin kyydissä valtavan puutarhaliikkeen ohi ja piha oli täynnä mitä upeampia veistoksia. Sellaisen kuljettaminen lentokoneessa saattaisi olla ongelma :) Sama juttu tulppaanien kanssa, saa nähdä mitä penkistä nousee. Laitoin kyllä muutamia uusia sipuleita varmuuden vuoksi. Tämä enenevä valo saa kevätmielen liikkeelle.

   Poista
 19. Vastaukset
  1. Kiitos, kaikki nuo värit nostavat kaipuun pintaan. Ensimmäinen keltainen leskenlehti tienpientareella vaikuttaa jo suurelta väripilkulta värittömän ajanjakson jälkeen.

   Poista
 20. Ihanan näköistä! Pihasi kuulostaa hurmaavan puolivilliltä, muotopuutarha ei sopisi minunkaan luonteeseeni.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei aikaakaan kun päästään ihmettelemään kevään ensimmäisiä kukkijoita. Silloin aamut venyvät pitkiksi kun pitää kiertää katsomassa kuka milloinkin on herännyt.

   Poista
 21. Kauniita kesäisiä kuvia sinulla.Pikkusydän on kyllä niin ahkera kukkimaa koko kesän on kyllä kukassa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusydän sai viime kesänä minulta erikoismaininnan ahkeruudesta, toinen ahkera kukkija on espanjankurjenpolvi, sekin kukkii koko kesän kun on päässyt alkuun.

   Poista
 22. Voi ei! Sinä olet vastannut jo moneen 11 kysymykseen ja minäkin ajattelin sinulle vielä yhden kysymyssarjan heittää!;)

  Ei ole pakko vastata, mutta jätän nyt kuitenkin:

  http://iinun.blogspot.fi/2013/01/11-kysymysta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vain, eiköhän tämä vastailu suju jo vanhalla rutiinilla. Käyn kurkkaamassa.

   Poista
 23. Mukavia, kiinnostavia vastauksia. Jännä että näistä muiden puutarhajutuista todella saa aina vinkkejä, ideoita ja osviittaa.
  Minulle saattaisi sopia muotopuutarha, mutta se ei oikein sovi siihen pihaan, jossa puutarha on.
  Kuvasi ovat liikuttavan tunnelmallisia, ne vievät mukaansa omaan maailmaansa. Kukissa o jotain merkillistä imua, ja sinulla on taito saada se kuviin.

  VastaaPoista
 24. Kiitos, Paula. Viime kesänä innostuin enemmän kukkien kuvaamisesta muotokuvaprojektini vuoksi. Puutarhan hoidossa suuri ilo tulee siitä, että voi jakaa harrastuksensa muiden kanssa ja on todella mukavaa, että on blogiystäviä, joiden kanssa sen voi tehdä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista