22.1.2013

Luistavaa

Tulin tuolta missä kuu loistaa taivaalla.

Aurinko lämmitti jo kasvoja! Edelliset sukset ostettiin minulle lapsena, hiihdin innokkaasti kilpaa. Paras kaverini oli loistava urheilija ja minä yritin peesata. Talvisin hiihtelimme huviksemme pitkiä lenkkejä, monta kymmentä kilometriä saattoi tulla päivän saldoksi. Kun sain nuo uudet kilpasukset sain myös monot, joihin otettiin vähän kasvunvaraa. En pysty vieläkään täyttämään monoja, mutta noilla varusteilla olen pärjännyt pitkään. Kerran olen hakenut kierrätyskeskuksesta yhdet sukset. Tänä talvena minulla ei ollut ehjiä hiihtimiä, joten päätin hankkia ihan uudet sukset ja monot, niillä olen hiihdellyt nyt muutamia päiviä. Monot on ihan huippumukavat ja uudet pikasiteet tosi kätevät.

Menen tuonne, missä aurinko loistaa taivaalla.

Meidän kylän kohdalle tehdään moottorikelkalla kyläyhdistyksen toimesta latu järven pohjukan ympäri. Eilen hiihdin jonkun matkaa umpihangessa ennen kuin latukone tavoitti minut. Yöllä oli tuiskuttanut ladun taas umpeen ja hiihtäminen muistutti lähinnä sauvakävelyä sukset jalassa.
Tein kuitenkin lenkkini. Modernit sukset on tarkoitettu vain valmiille laduille, leveämmillä puusuksilla voisi hiihdellä hangellakin.
Joinain keväinä olemme viilettäneet järven jäällä potkukelkoilla ja luistimilla, se on ihanaa.
Parina viime talvena jäällä liikkuminen on ollut hankalaa, koska paksu lumikerros on jättänyt jään ja lumen väliin vesikerroksen. Tänä vuonna lauha jakso sulatti lumen ja järvi on nyt kunnolla jäässä.
Kunta tekee hyvänä talvena kaksi eri pituista latua järven toiseen päähän, rantaviivaa on yli 40 kilometriä, en ole koskaan hiihtänyt koko järveä ympäri, mutta olisi kiva kokeilla. Monesti olen hiihdellyt kuutamossa ja se on aika jännittävää kun jää paukkuu ja vavahtelee, alapuolelta kuuluu outoa kuminaa.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin Siili ja Sirpa, toivottavasti viihdytte täällä.

57 kommenttia:

 1. :) tuli ihan hymy, kun ajattelin sinua hiihtämässä, on ihanaa ja varsinkin näin aikuisiällä osaa ottaa siitä ilon irti kaikessa rauhassa nautiskellen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan rauhassa nautiskellen :) En etene verenmaku suussa, vaan hiihtelen huvikseni.

   Poista
 2. Voi miten upealta näyttää!! Kyllä tuolla kelpaa hiihdellä. Mulla alkaa huomenna kahden viikon loma ja haaveilen pääseväni meren jäälle edes kävelemään. Tai no siitä ei tarvii haaveilla, senkun menee. Mutta suksista ja monoista olen jo pari talvea haaveillut, josko tänä talvena ne saisin ostettua. Hiihtäminen on mukavaa ja kokonaisvaltaista liikuntaa. Kaiken kruunaa tuo ihana aurinko ja kauniit maisemat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin edullisen suksipaketin, jossa oli kaikki tarvittava mukana, näillä hiihtelen varmaankin elämäni loppuun jos eivät osoittaudu kertakäyttötavaraksi. Hiihtäminen on todella kivaa, varsinkin nyt kun on kunnon välineet.

   Poista
 3. Jäällä onkin mukava hiihdellä auringon paistaessa. Monesti olemme Saimaalla hiihdelleet. Tänä vuonna taidan jättää hiihdot väliin, kuten viime talvena ja edellisenäkin. Jalat ovat sen verran oireilleet, etten ota riskiä, että tulehtuu taas jokin nivel.. Mulla on perinteisen ja luistelusukset. Luistelu on todella tehokasta liikuntaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kokeillut luistelua, mutta keväämmällä tuolla jäällä liikkuu muitakin kuin minä ja luistelijahiihtäjiäkin näkyy. Se näyttää mukavalta, mutten ole kokeillut kun ei ole luistelusuksia.

   Poista
 4. Jäällä hiihtäminen on ihan parasta! Ja se aurinko mikä lämmittää:) Miinuspuolena on tietysti vastatuuleen hiihtäminen, se voi olla aika ikävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäällä on todella mukavaa hiihdellä, ei ole isoja mäkiä eikä oksan känkkyröitä :) Viimaan pitää varautua, jäällä sitä ei voi välttää.

   Poista
 5. Vitsi , kuulostaa ihanalle ;)
  Kunhan saan sukset ( olen toivonut niitä synttärilahjaksi ;D ) niin pääsen minäkin nauttimaan tuosta
  Ihania hiihtolenkkejä sinne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hiihtely on ihanaa ja nyt uudet sukset kutsuvat koko ajan hiihtolenkille. Hyödyllinen ja kiva synttärilahja.

   Poista
 6. Mikä sen hauskempaa kun hiihdellä kauniilla säällä ♥

  VastaaPoista
 7. Kuulosti tosi hyvälle :) Itsekin rakastin lapsena hiihtämistä, mutta oppikoulu (ja ikä?) tappoi sen innostuksen. Seuraavan kerran koulun jälkeen hiihdin lainasuksilla about 16 vuotta sitten ja kolmisen vuotta sitten ostin uudet sukset ja hiihdin kerran tai kaksi ja totesin, ettei ole minun lajini enää :) Jäällä olisi kyllä hienoa hiihtää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä päin on muitakin latuja ja reittejä, jopa valaistu latu, mutta en halua hiihtää toisten jaloissa. Lisäksi niihin pitäisi lähteä autolla, nyt laitan sukset jalkaan kotiportaiden edessä ja olen hiihtoreittini alussa.

   Poista
 8. Hassua että ekasta kuvasta tuli sellainen välimerellinen olo, vaikka on lunta. Mieletön auringonpaiste ja turkoosi taivas! Sapettaa, kun menee kaikki talviurheilu harakoille rikkinäisen polven takia. Ensi talvena sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoiset päivät ovat olleet ihastuttavia ja sininen taivas herkkua silmille. Yritän hiihtämällä pitää puutarhakuntoa yllä :) kun ei olekaan ihan kauheasti lumitöitä voi keväällä olla rapakunnossa eikä jaksa käsitellä talikkoa :)

   Poista
 9. Oi,jäällä on ihana hiihtää auringon paisteessa,kevättalven parhauksia:)
  Kuutamohiihtoa en ole kokeillutkaan,lieköhän tuota uskaltaisinkaan;)
  Ihanat on maisemat siellä sulla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutamolla hiihtämisessä on ihan oma viehätyksensä, varsinkin jäällä. Tuntuu kuin jään alla olisi jotain salaperäistä elämää ja kuu valaisee maiseman jännittävästi.

   Poista
 10. Hiihtäminen on kyllä niin mukavaa, no jäällä on tietysti turvallista hiihtää, ei tarvitse peljätä mäkiä. Minä olen kyllä paljon hiihtänyt,
  olen muutaman kerran käynyt kokeilemassa Finlandiahihtoa Oli kyllä kivaa siellä kyllä oli isoja mäkiä,niissä joskus saa varoa ettei kaadu:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mäet eivät haittaa jäällä hiihtäessä ja koko ajan näkee miten pitkään on jo hiihdellyt ja päämääränsä. Pieni lasku on pihalta rantaan ja aluksi siinäkin oli vaikeuksia pysyä pystyssä.

   Poista
 11. Sinulle on blogissani jotain :)

  VastaaPoista
 12. Varmasti autuas olo, kun hangella sivakoi auringossa. Hiihtäminen on kivaa, kun sitä tekee just sen verran kuin huvittaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autuasta on hiihtely keväthangilla. Kymmenen kilometriä päivässä riittää, huonon sään sattuessa voi tehdä pienempiä lenkkejä. Liikunta on kuitenkin yksi onnellisuuden lähde.

   Poista
 13. Kun noita kuviasi katselin, tuli heti mieleen tuo vanha sanonta, " hyvä on hiihtäjän hiihdellä" Niin mukavaa se oli, hiihtäminen, niinkauna kuin sitä kesti, nyt olen lopettanut jo, en yksin lähde tuonne luontoon, jos satun kaatumaan tuon tekonivelen päälle, ei ole ketään auttamssa pystyyn sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On viisautta, ettei lähde uhmakkaasti laduille jos on vaarana joutua vaikeuksiin. Ajatuskin siitä, että kaatuisi hankeen eikä kukaan tulisi auttamaan on kamala. Ihanaa, että pääset kuitenkin Himmun kanssa lenkeille raittiiseen ilmaan ihailemaan kevään tuloa.

   Poista
 14. Kuutamohiihto kuulostaa kivalle ! :)
  ....vaikka muuten en urheilusta perustakaan, eikä suksiakaan ole ollut vuosiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvena en hiihtänyt kertaakaan ja sen kyllä huomasi keväällä kunnossa. Täällä ei talvella ole paljon kävelylenkkejä kun tienvartta en viitsi liikkua autojen vuoksi. Kapeassa tiessä ei ole pientareita. Metsässä voi jonkin verran kulkea lumikengillä.

   Poista
 15. Jäällä sitä onkinkin kivaa hiihdellä ja miten jännittävää kuutamolla. Meillä ei pääse kyntöpelloille hiihtämään kun lunta ei ole tarpeeksi. Kyntämättömiä peltoja ei lähimain ole näkynyt ja mukavintahan se olisi tuosta omalta pihalta lähteä hiihtelemään.
  Mukavia liukuja uusilla hiihtimillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minulla on tuossa vieressä pari kyntämätöntä peltotilkkua ja joskus olen paremman puutteessa tehnyt ladun niiden ympäri ja hiihdellyt rinkulaa monta kertaa. Jäällä on paljon mukavampaa.

   Poista
 16. Sait tuon kyllä kuulostamaan tosi upealta... vaikka siitä jään paukkumisesta en yhtään tykkää ; )
  Kuulun niihin, joille riittää muiden sivakoimisen näkeminen... ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi oli vaikea tottua jään paukkumiseen ja voittaa oma pelkonsa. Mutta kaikkeen tottuu :) Sivkoiminen on kivaa puuhaa.

   Poista
 17. Hienot on kelit ollut sivakoida. Suksilla on tullut oltua viimeksi armeijassa. Eli tosi kauan sitten. Hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ihan parhaat kelit, tarpeeksi kylmä, muttei liian, voitelutkin olen saanut suht' kohdalleen, se on vaikein osio. Olet siis hiihdellyt ihan äskettäin :)

   Poista
 18. Cheri, just kävelin reippaan sauvakävelyn ja katsoin jo kaihoten jäälle. Odotan tiettyä auringonkulmaa, sitten lähden. Tänä vuonna tosiaankin, sitä märkää kerrosta ei ole.

  Jään musiikki on tosiaankin erikoista ja etenkin kuutamolla. Ja kun hiihdän isolle selälle, siellä ei ole ketään missään ja hiljaisuus kuin huutaa - ihanasti.

  Minulle tulee kilometrejä 16 kun kierrän kotisaaremme ympäri. Joskus olen mennyt kaksikin kertaa;-)

  Loistavia hiihtokelejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kuin olisi herännyt talviunesta ja mieli tekee ulos liikkumaan. Mikä nautinto! Jäällä on ihanan autiota ja hiljaista, maiseman avaruus laajentaa mieltäkin. Siniulla on kunnon lenkki, kuinka kauan kestää kun hiidät saarenne ympäri? Minun on vähän vaikea arvioida kilometrejä, mutta reilussa tunnissa pistelen tuon pidemmän järvilenkin.

   Poista
 19. Voi kuvitella tuon nautinnon. Mutta itse en siitä nauti. Koulussa hiihdin isäni ylipitkillä suksilla, enkä sen jälkeen ole hihtänyt. Mutta kauniissa talvi-ilmassa voi kävelläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulin juuri hiihtolenkiltä ja olo on taivaallinen. Huonot välineet ovat pilanneett monen harrastuksen. Kun minulle ostettiin lapsena nuo sukset vaadin ehdottomasti lyhyemmät kuin sen aikainen normimitoitus vaati. Asiasta käytiin kova kädenvääntö, mutta pidin pääni, minähän niillä hiihdin. Nyt kun ostin uudet sukset huomasin, että normi on muuttunut ja sukset ovat huomattavasti lyhyemmät kuin ennen suositeltiin. Olin siis oikeassa ihan vain hiihtotuntuman kautta. Kävelykin on mukavaa, pääasia, että saa tuntea ulkona liikkumisen riemua.

   Poista
 20. Olet reipas!
  Mulla olisi myynnissä tuollaiset hienot uudet sukset ja monot... päätin, että jos jossain hiihdän niin se on saaressa ja siellä ei valmiita latuja ole, ne vanhat puiset leveämmät sukset saa kelvata, ja rottinkisauvat! Kun muutin ulkomailta takas Suomeen, kuvittelin innostuvani lumesta mutta se innostus kesti sen yhden talven, mitä uutuudenviehätys nyt kestää :-D
  Ihanaa tämä auringonpaiste on, nautin siitä kävelyillä ja katsomalla katolta tippuvia vesitippoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, miten sitä innostuu uusista välineistä. Taas äsken kävin heittämässä kierroksen jäällä ja voi ihanuutta sinne oli tehty oikein pro-latu, kyllä oli mukavaa sivakoida. Kävelyt ovat mukavia ja täälläkin on yksi metsätielenkki, mutten jaksa aina sitä saamaa, nyt on hyvä hanki ja onneksi lumikengillä pääsee metsään katselemaan eläinten jälkiä. Aurinko on mahtava eliksiiri.

   Poista
  2. Ai niin, laita sukset myyntiin blogissasi, nyt on paras sesonki.

   Poista
 21. Hieno kuva. Itsekin tulin juuri hiihtämästä, oli loistava keli. Minulla on ihan oma latu vähän muhkurainen ja mutkaneen, ei haittaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tulin juuri hetki sitten hiihtolenkiltä ja riemuitsin erittäin hyvästä ladusta. Joskus kun en ole päässyt jäälle olen tehnyt oman ladun ja hyvin on sekin täyttänyt tehtävänsä.

   Poista
 22. Minä vein sukset mökille ja haaveilen, että pääsisin tänä talvena edes kerran hiitelemään aurinkoiselle järvenjäälle. Kuutamohiihto kuulostaa ihanalta... täysikuu kumottaakin taas pian taivaalla ja valaisee lumisen maiseman tunnelmallisella valollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä talvena on mahdollisuuksia, ei ole sitä vesipatjaa jään ja lumen välissä. Toivottavasti on kirkkaita öitä täydenkuun aikaan, silloin on tunnelma kohdallaan.

   Poista
 23. Nautinnollisia hiihtolenkkejä! Silmäni lepäävät kuviesi lumessa ja valossa ... tulee mieleen säe Eino Leinon runosta "Hyvä on hiihtäjän hiihdellä, kun on hanki hohtava alla".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen nauttinut hiihtolenkeistä. Tässä valossa maisema on uusi joka päivä. Eino oli ihan oikeassa :)

   Poista
 24. Jäällä hiihtäminen on ihanaa, samalla tutut maisemat näkee ihan eri kantilta :)
  Meidän kunnassa on valaistut ladut, mutta ne ovat hirveen mutkaiset ja mäkiset, joten sukset saavat levätä kellarissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ohitan monia paikkoja, joissa en koskaan käy muulloin. Autiot kesämökit rannoilla odottelevat kevättä ja asukkejaan. En ole käynyt tuolla ison kylän valaistulla hiihtoladulla, mutta siellä on varmasti enemmän hiihtäjiä kuin järvellä, jossa en ole vielä nähnyt muita, vaikka jäljistä näen, etten ole ainoa kulkija.

   Poista
 25. Tämä saattoi nyt ratkaista asian hiihtämisen suhteen! Minä haluan myös ihanan aurinkoisiin ja kauniisiin maisemiin. Haluan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiihtely sopisi erinomaisesti liikuntaprojektiisi. Olen vahvasti sitä mieltä, että investointini suksipakettiin kannatti. Nyt jo hiihtelystä kunnon välineillä on ollut paljon iloa. Ihanan raukea olo tulee hiihtolenkin jälkeen.

   Poista
 26. Ihanan näköistä, oi mikä autius! Olisipa meilläkin yhtä rauhalliset hiihtomaastot.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rauhallista ja autiota, tänään en tavannut ketään järvellä. Kyllä tuonne muitakin mahtuisi ei silti. Luulen, että kevättä kohti vähän vilkastuu.

   Poista
 27. Häikäiseviä hiihtokuvia - tulit kuusta ja hiihdät aurinkoon!
  Minulla ei sitten nuoruuden ole suksia ollutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusta aurinkoon vei hiihtoretkeni. Olen todella nauttinut sivakoinnista kauniissa säässä.

   Poista
 28. Jooo, se on kiva olla määränpää, kun lähtee hiihtelemmään ;)
  -Helena ja Blackie-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi tälläinen lyhyempi retki :) Kun kunto karttuu voi hiihdellä ympäri universumia.

   Poista

Kiitos kommentista