28.1.2013

Kaunis jättiläinen

Idänunikko (Papaver pseudo-orientale) tai jättiunikko on uskollinen seuralainen. Kylvin sitä aikoinaan kukkapenkkiin, josta olen myöhemmin yrittänyt häätää sitä tuloksetta. Olen siirtänyt kasvia moneen paikkaan ja se tuntuu menestyvän missä tahansa. Kukka on upea ja se ilahduttaa kesäkuussa kuumeisella hehkullaan, mutta haluaisin vähän rajata sen laajentumispyrkimyksiä.  Heitin kerran kasan poistotaimia kompostiin, missä se alkoi kasvaa muina unikkoina kuin mitään ei olisi tapahtunut. Ystäväni halusi pelastaa kompostijätteen ja vei taimet mukanaan, nyt hänenkin pihallaan liehuu alkukesästä punaisia silkkiliinoja.

Unikon kukkaan puhkeaminen muistuttaa perhosen metamorfoosia.

Karvainen nuppu kätkee sisälleen tiukkaan pakatun valtavan kukan, jonka terälehdet suoristuvat vähitellen.

Kun kurkkaa kukan sisälle on näky upea ja melkein pelottava; samettimainen emi ja mustat heteet. Sanotaan, ettei täysin mustaa kukkaa ole pystytty kehittämään, mutta unikon terälehtien tyvessä on syvän musta väri. Onkohan olemassa mustaa unikkoa? Se olisi dramaattinen näky.

Terälehdet putoavat ja siemenkodassa kehittyy valtava määrä minimaalisen pieniä siemeniä. Jälkikasvu on taattu.

Kosristeellisessa siemenkodassa on kaunis ja käytännöllinen arkkitehtuuri.

Silkkipaperimaiset terälehdet voivat erehdyttää luulemaan, että kyseessä on herkkä ja haavoittuvainen kasvi. Yksi nuppuinen varsi oli katkennut, se lojui nurmikolla muutamia päiviä ja kukka alkoi avautua. Kasvissa oli ilmeisesti varavoimaa ja viileä sää auttoi asiaa. Ihailtavaa elinvoimaa ja sinnikkyyttä.

Lämmin kiitos Annalle Häivähdys purppuraa -blogiin mieltä lämmittävästä tervehdyksestä!
Tämä pitäisi jakaa edelleen, mutta kun kurkin uusien blogituttavuuksieni blogeihin, huomasin, että kaikki ovat tainneet tämän jo saada. Niinpä, ketään erikseen mainitsematta haluan ojentaaa tämän kaikille uusille lukijoilleni.

En muuten pääse lukijat-listan profiilikuvien kautta kurkkaamaan kaikkien blogeihin, mutta kommenttien kautta kyllä. Eli jos minua ei kuulu vastavierailulle niin olisi kiva jos jättäisitte jonkin kommentin niin pääsen katsomaan teitä.

Lämpimästi tervetuloa Autuaan olon piiriin Pilvi, Susanna ja Maarit, καλωσόρισμα Vickie Dimitra!

62 kommenttia:

 1. Kaunis kuvasarja unikon eri vaiheista. Unikko on yksi lempikukkasistani, kieltämättä se on hieman tottelematon, mutta niin herkän kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot ovat ihania, minulla on muutamia lajeja, mutta jättiunikko on sitkein ja komein. Haaveenani on joskus toteuttaa kokonainen unikkoniitty.

   Poista
 2. Muina unikkoina :D

  Mielettömän hienot kukat tuosta elinvoimaisesta lajista! Siemenkodat on todella kauniit, mulla oli niitä koristeena joskus maljakossa kimpullinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin poimin siemenkotia koristetarkoituksiin. Olen lukenut jostakin, että jos kukkavarret poistaa jatkaa kasvi vihreänä, muuten sen lehdet lakastuvat ja kasvi ränsistyy aika rumaksi kukittuaan.

   Poista
 3. Kauniisti kuvattu unikko.Onnea tunnustuksesta ♥

  VastaaPoista
 4. Unikot ovat hurjan kauniita.
  Onnittelut tunnustuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Unikot kaunistavat minkä tahansa puutarhan ja jos onnistuu kylvämään eri aikoina kukkivia lajeja niistä on iloa pitkin kesää.

   Poista
 5. On todella kaunis kuvasarija unikosta Niin kirkkaan punainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat alkukesän huomiotaherättäviä väripilkkuja, niitä ei voi olla ihastelematta.

   Poista
 6. Upea kuvasarja, Cheri! Minun ehdoton lemppari puutarhassa. Mulla on noita tummanpunaisina, oransseina ja vaaleanpunaisina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on joskus kasvanut lohenpunainen variantti näiden jälkeläisenä, mutta nykyisin on vain tuota hehkuvan punaista. Kasvi on niin helppo, että ajattelin kylvää vielä jonkin vaaleamman lajinkin.

   Poista
 7. Hieno tutkielma unikon sielunelämästä.
  Unikkopellot on komea näky, toivottavasti saat joskus omasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos minulta kysyttäisiin niin osa heinäpeltoa voisi olla unikolla :) Tosin siinä saattaisi tulla myös viranomaiset vierailulle, vaikka laji olisikin vaaraton.

   Poista
 8. Kylläpä olikin kaunis kuvasarja!

  Minulla muuten alkoi kuvienlataaminen toimia vasta viikonloppuna normaalilla tavalla. Toivottavasti tuo vika ei kestä yhtä kauaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kuvat suhahtavat taas blogiin ongelmitta. En tiedä onko tuo mikään vika, minulla on aina ollut tuo ongelma. Saattaa johtua myös kirjautujan asetuksista ja voihan olla ettei kaikilla ole blogia.

   Poista
 9. Kaunis kuvasarja! Jotenkin sitä näin talvella hämmästyy siitä, että kesällähän on noin räiskyviä värejä maisemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun on ollut valkoisenharmaata jo ihan liian kauan, tulee valtava värien nälkä. Haluaisin oikein intialaisen räiskyvää värikirjoa.

   Poista
 10. Olen aina tykännyt seurata Unikon kukan kehitystä.
  Jos olisi puutarha niin heti näitä haluaisin ja paljon...
  Värit kesällä räiskyviä ja talvella aivan eri sävyissä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot ovat jotenkin mystisiäkin kukkijoita, tuo kukan kehittyminen ja hiljalleen purkautuminen on ihmeellinen tapahtuma. Vielä hetki pitää katsella harmautta, sitten alkaa väripilkkujen metsästäminen ulkona, voi sitä riemua kun ensimmäiset krookuksen nuput ilmaantuvat.

   Poista
 11. Ihanasti kuvattu unikon elämää!
  Mulla oli aiemmin siperiaunikkoja ja ne kans jaksoi kukkia koko kesän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siperian unikko on myös kiinnostava ja kukkii kauemmin kuin jättiunikko. Laitetaanpa mieleen.

   Poista
 12. Onnea tunnustuksesta ja suuri kiitos ihanasta unikkopostauksesta! Unikko on lempikukkani, joka kasvaa luonnossa. Se on niin kaunis, puhumattakaan isoista unikkopelloista. Kerrassaan upeat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäisen kerran kun näin kuvan unikkopellosta, heräsi haave saada joskus paljon unikoita puutarhaan. Matkoillani olen nähnyt miten sinnikäästi kasvavat vaikka muurinraoissa. Onko teilläpäin unikkopeltoja?

   Poista
 13. Erinomaisia kuvia kaunottaresta!

  Vaikka en ole ylin ystävä punaisten kukkien kanssa, niin Papaver Orientale saa meillä kukkia missä vaan. Italiassa avuva ystävämme sattui vierailemaan meillä sen lyhyen jakson aikana nitä tämä kukka kukkii ja totesi, että 'olen kuin kotona Italiassa.'

  No, on tämä silla tavalla vaatimaton, että tutustuin kukkaan Keski-Euroopan ratapenkoilla nuoruuden junamatkoilla ja siitä asti päätin, että jos salainen puutarha syntyy, tämä kukka saa siellä kukkia missä vaan. Aurinkoa kaipaa ja parhaiten voi jos mullan seassa on hiekkaa.

  Jotenkin tätä kukkaa aina odottaa aukeavaksi. Siinä se on yksi sydänsuven merkki. Toinen on luonnonvarainen valkolehdokssi, yön tuoksuva valtiatar.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idän kaunotar kukkii silloin kun muut vielä suunnittelevat sen punaisuus on sykähdyttävää. Minullakin on aika vähän punaisia kukkijoita, mutta tämä on ja pysyy. Valkolehdokista tein viime kesänä postauksen, se on salaperäinen vaalea kaunotar, joka tuoksullaan kutsuu lehtoon kesäyössä.

   Poista
 14. Upea kuvasarja upeasta kukasta!
  Mulle saisi nyös pölähtää ihan muina unikkoina kasvaamaan vähän useampin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on sellainen jättiläinen, joka mahtuisi Lillaankin :)

   Poista
 15. Kaunis! Itsellä on nuo siemenkodat maljakossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen keräillyt siemenkotia talteen.

   Poista
 16. Ihana kukka! Miten ne saisi kasvamaan omallekin pihalle? Olen ostanut taimina ja siemeninä ja aina ne katoaa...tai ei edes idä!

  T. Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas on outoa, luulin tämän menestyvän missä tahansa. Itse viskoin siemenet suoraan kukkapenkkiin jo vuosia sitten. Taisi olla ensimmäisiä kukkakylvöjäni tähän puutarhaan, kasvi kukkii kylvöä seuraavana vuonna. Aurinkoinen ja vettäläpäisevä paikka lienee paras. Minulla kasvaa kasvimaallakin hyvässä mullassa.

   Poista
 17. Tuollainen se unikko on, kasvaa pyytämättä. Hävisin taistelun kun yritin hävittää sen toiseen paikkaan, sitkeästi pitää tilansa ja vaikka poimin kukkien jälkeen siemenkodat pois. leviää vain. Minä kyllä tykkään seurata niiden karvapallojen aukeamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muutkin ovat hävinneet tässä taistossa. Unikko on kova leviämään ja se sille suotakoon.

   Poista
 18. Unikot ne ovat kyllä aikamoisia sissejä! Kasvien rakenne on aika mielenkiintoinen, hauskoja nuo makrokuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen ja sitkeä sissi, ei tykkää määräilystä vaan kasvaa missä lystää.

   Poista
 19. Kaunis unikko postaus. Hurmaavia ne ovat.
  Mökillä on muutama siellä täällä seikkailemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikoiden katselusta aivan huumaantuu, vaikkei huumeunikoita kasvatakaan. Nämä ovat seikkailijaluonteita, laajentavat elinpiiriään kuljeksivat joka puolelle.

   Poista
 20. Vastaukset
  1. Kiitos, Elina! Unikoita on mukava seurata, eri lajeilla on vähän erilaisia tapoja.

   Poista
 21. Kaunis unikko, kuitenkin niin herkkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkkä ja vahva yhtäaikaa, melkoinen persoona.

   Poista
 22. Ylin kuva on aivan ihana! Kun sitä katselee tuntuu, että punaisen hehku vain syvenee ja liekehtii. Minun idänunikkoni yrittivät aloitella kukintaa syksyllä, saapa nähdä miten ensi kesänä käy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen, vastavaloon otettu kuva on minunkin suosikkini. Unikoillasi taisi mennä kello sekaisin. Toivottavasti ne korjaavat erehdyksensä kesällä.

   Poista
 23. Voihan unikko, viittisiksää Cheri puhaltaa niitä siemeniä tänne Tampereen suuntaan kans?! Mulle ei unikkopeltoa ole siunaantunu haaveestani huolimatta. Pioniunikko Black Peony on ainoa musta, mitä olen maailmasta löytänyt ;) Ja onhan uusissa siemenissäni muitakin värejä, toivotaan että pääsen minäkin joskus unikkoja kuvaamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä katson olenko ottanut siemeniä talteen, puhallan niitä sinne päin jos löytyy. Minulla on pioniunikkosekoitusta, joista yksi laji oli mustanpuhuva.

   Poista
 24. Ihan mielettömän hienoja kuvia! Unikoissa on jotain tosi kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, unikko on ihastuttava malli, sen silkinhienot terälehdet läpäisevät valoa, joka saa koko kukan hehkumaan.

   Poista
 25. Ihana postaus - tunnen niin huonosti kasveja enkä aina jaksa niistä niin innostua, mutta kuvasit (sanoin) sen niin kiehtovasti tässä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kauniisti sanottu. Kun kasveihin tutustuu huomaa, että niillä omat tapansa ja oma salaperäinen ja kiehtova maailmansa.

   Poista
 26. Hieno postaus unikosta. Se muutti totaalisti käsitysäni tästä eteerisestä kaunottaresta. Se siis on käsittämättömän sitkeä ja vahva kasvi sille oikeissa olosuhteissa. Meillä se tosin ei harmillisesti viihdy ilmeisesi liian savisen maaperän vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos pystyin valottamaan kaunottaresta uusia puolia. Ilmeisesti savi ja kosteus ovat ainoat asiat, jotka estävät sitä kukoistamasta. Minulla kasvi menestyy parhaiten kohopenkissä, joska on pohjustettu kivillä ja tiilimurskalla yms, eli läpäisee hyvin vettä. Penkki oli pihassa kun muutin tänne, olen vain laajentanut sitä ja tehnyt reunustuksia.

   Poista
 27. Idänunikko on niin kaunis, ja niin kauniita ovat kuvasikin. Muutamana keväänä olen yrittänyt kaunotarta saada oman pihani kaunistukseksi siinä kuitenkaan onnistumatta. Savinen maaperä siis taitaa olla onnemme välissä. Ehkäpä tulevana keväänä vielä yritän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kannattaisi rakentaa tuollainen pohjustettu kohopenkki, minulla siinä viihtyvät oikein hyvin kaikki perennat. Toivottavasti saat kaunottaret kukoistamaan puutarhassasi.

   Poista
 28. Voi me rakastetaan unikkoa. Yksi meän lempikukista! Voe että , joillakin on liikaa, miulla aina liian vähän :) Harmi vain että se tahtoo kaatuilla, meillä jää aina tukematta. Jaksatteko te muut sitä tukea??

  Uskomattoman onnistunut tuo ekku kuva!
  -Helena ja Blackie-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyt niinkään, että näitä voisi olla liikaa, mutta yhdessä penkissä ovat levinneet niin, että muut jäävät jalkoihin. En ole kokaan tukenut unikoita, rankkasade saattaa kaataa ne muuten pysyvät aika hyvin pystyssä. Pitäisi aina malttaa odottaa hyvää valoa kun kuvaa kukkia, siitähän se kaikki on kiinni.

   Poista
 29. Isänunikot ovat tosi komeita kasveja mutta olen surrut, kun ne kukkivat hetken ja aika lailla samaan aikaan. Meillä Kosken kesäpuutarhassa on kasvanut oransseja, vaaleampia kuin nuo sinun palavanpunaiset unikkosi. Viime kesänä kasvatin siemenestä lisää, vaalean lohenpunaisia ja valkoisia. Ne eivät viime kesänä vielä kukkineet mutta taimet olivat syksyllä tosi elinvoimaisen ja terhakan näiköisiä. Tulevana kesänä niitä pitäisi olla valkoisia, lohenpunaisia ja oransseja, saa nähdä. Ehkä olen vielä helisemässä noitten unikkojen kanssa, sinun kertomuksestasi päätellen. Sinun kuvistasi näkyy kasvin rehevyys, vahvat lehdet ja ihana paksu nuppu sekä isot liehuvat kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänunikot kukkivat tosiaan lyhyen jakson, mutta sitä iloisempina. Muuten saisivat levitä, mutta ne ovat niin reheviä, että ne vievät muilta penkin asukeilta elintilan. Kukinnan jälkeen nämä eivät ole näyttäviä, joten toivoisi muiden silloin saavan astua areenalle. Kun kaivoin noita maasta huomasin, että niillä on hyvin syvälle ulottuva vahva juuri, joka oli vaikea saada kokonaan ylös kääntämättä koko kukkapenkkiä. Unikot kukkivat toisena vuonna kylvöstä ja sitten niitä ei pysäytä mikään :)

   Poista
 30. Jäin toviksi oikein silmäilemään karvainen nuppu kuvaa. En oikein osaa sanoa mitä siinä katsoin, mutta se jollakin tapaa vangitsi.
  Se on siis todellakin mieleinen!
  Kaunis on kyllä sen siemenkota kaikkineen ruotineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä unikolla on kauniita ja vähemmän kauniita vaiheita, nuppu on outo karvaolento, kukka on mitä upein, siemenkota on mielenkiintoinen ja kukinnan jälkeen kuihtuva lehvistö ei ole mikään kaunis näky.

   Poista
 31. Hyvin kuvasit noita punaisia silkkiliinoja. Olen usein törmännyt väitteeseen, että unikko ei pidä siirtämisestä. Itse nakkasin taimia odottelemaan ruusupuskan juureen nokkosten sekaan. Ne ovat unohtuneet sinne, mutta sieltä ne ponnistavat joka vuosi nokkosten kanssa :D Mulla on kyllä ollut ajatuksena siirtää ne jonnekin järkevämpään paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä unikot eivät todellakaan välitä siirtämisestä, ne saattavat lojua jossakin unohdettuina ja alkavat kuitenkin kasvaa kuten sinun yksilösi. Ehkä jalostetummat unikot ovat krantumpia.

   Poista

Kiitos kommentista