10.12.2013

10. luukku, kellarihiiri

Kuvan kotihiiret eivät liity tapahtumaan.
Marraskussa kerroin kellarinvaltaajasta, joka sai häädön. Seuraavan kerran kun menin kellariin oli hiiri suivaantuneena kulkureittinsä tukkimisesta jyrsinyt suuren aukon kynnyspuuhun ja palannut apajilleen. Minä puolestani suivaannuin moisesta röyhkeydestä, paikkasin kynnyksen ja päällystin sen kokonaan pienisilmäisellä teräsverkolla.
Kuinkas nyt suu pannaan?

Hiirulainen oli kuitenkin ehtinyt vierailla porkkanaämpärissä ja nassuttanut mahansa täyteen kasvimaan satoa. Sellaisia porkkanoitahan ei uskalla enää käyttää ihmisravinnoksi. Nostin porkkanaämpärin kellarin ulkopuolelle ja laitoin päälle kannen, ettei sinne sada, mutta jätin kannen vähän raolleen. Yhtenä yönä kun olin huutelemassa Neroa kotiin kurkkasin ämpäriin ja taskulampun valossa näin hyvin hämmästyneen, pulskan ja suurisilmäisen hiiren. Olin kuulevinani sen kiljaisevan:
Ovi kiinni! Täytyy varmaan laittaa sille pienet tikkaat ämpäriin, että se pääsee pois kun on syönyt itsensä pohjalle.

Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon, Jaana!

40 kommenttia:

 1. ; ) Hiiret on kenkkumaisia ja...söpöjä. Ja nokkelia. Kiva juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat todella nokkelia olentoja. Eilen huomasin, että porkkanahiiri on kaivertanut käytävän läpi porkkanoiden, ampärin pohjalle, jotta se pääsee siinne piiloon jos joku vielä raottaa kantta. Kuulin rapinaa ämpäristä, mutta kun kurkkasin, ketään ei näkynyt.

   Poista
 2. Kivaa, että annoit hiirulaiselle aterian...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kymmenen litraa porkkanoita riittää hiirelle pitkään :)

   Poista
 3. Tikkaat lienevät kyllä paikallaan. Eihän se pieni pullea sieltä muuten pois pääse :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy asettaa tukevat tikkaat tälle vierailijalle.

   Poista
 4. Oi, tämähän on kuin joulusadusta :)
  Hiirulainenkin sai kunnon joulun!
  Helpommin sinä saat kaupasta uusia porkkanoita kuin hiirulainen....vaikka ne omat olisivat (todistettavasti) parempia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, melkein joka marketissa myydään luomuporkkanoita, jotka ovat melkein yhtä hyviä kuin omani. Onneksi hiiret eivät pääse hillopurkkeihin :)

   Poista
  2. Sinä näköjään ruokit muitakin kuin hiirulaisia, mene mummutkin samalla :D
   Kiitos sinä ihana, lämminsydäminen ihminen, arvaa hymyilenkö leveetä hymyä täällä! Ja kurkkasin heti jääkaappiin onko kermaa...on, tänään herrrrkutellaan!! Pus pus hurrrmaavalle Nerollekin :)

   Poista
  3. Mummut menevät siinä hiirten ohessa :) Avasit jo joululahjasi, ymmärrän kyllä, pakkaustapa kun ei jättänyt paljon arvailun varaan. Nautinnollisia hetkiä! Nero pusutellaan heti kun palaa lenkiltään.

   Poista
 5. Mahtaa olla onnellinen hiirulainen, sapuskaa pitkäksi aikaa. On ne kyllä niin taitavia keksimään sisäänpääsyn melkein mihin tahansa, kaksi ollaan loukutettu kaakeliseinäisestä ja -lattiaisesta pesuhuoneesta. Ilmastointiventtiilistä ehkä tulleet sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiiret etsivät koko ajan uusia reittejä päästäkseen asumuksiin, ne pääsevät uskomattoman pienistä raoista. Nero usein kuunteleen niiden liikehdintää rakenteissa ja jahtaa kummituksia.

   Poista
 6. Kyllä vain tikkaan on paikallaan:)

  VastaaPoista
 7. Kiva satu. Tai siis tositarina :). Voisikko mitenkään kirjoittaa joka päivälle uuden jouluun asti? Olis niinku sellanen satujoulukalenteri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä elän sadussa? Miten täältä pääsee pois? Kohta tulevat varmaan Hannu ja Kerttu kylään ja se punainen joka metsässä vilahti taisikin olla punahilkka eikä tonttu.

   Poista
 8. Tukevat tikkaat, että kantavat hyvin ravitun hiirulaisen painon sitten joskus, kun se on sieltä pois tulossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukevat ehdottomasti, tai ehkä pitää rakentaa oikein portaat. Hissi olisi tietysti paras. Ja kannen pitää olla niin, että hiiri voi helposti raottaa sitä lisää, että vararavintokin mahtuu ulos.

   Poista
 9. Olipa hauskaa luettavaa :)
  Kotihiirilläkin kiva paikka majailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienillä hiirulaisilla on kovat oltavat pakkasella, mutta onneksi niillä on myös hyvät selviämistaidot.Kotihiiret ovat vähään tyytyväisiä, eikä niistä ole harmia, vain iloa.

   Poista
 10. hyi mie pelkään hiiriä (-kin)
  mutta kuva on söpö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ollut kamera yöllä matkassa kun tapasin hiiren, joten kotihiiret saavat kuvittaa tämän jutun. Hiirten kanssa on syytä olla varovainen, mutta eivät ne hyökkää ihmisen kimppuun :)

   Poista
 11. Ihana juttu, vaikka hiiret ovatkin iik. Meillä rapisee välillä välipohjassa. On hankittu sähköinen karkotin, mutta sun kissa on varmasti sähköistä tehokkaampi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vintillä sähköinen karkotin ja tuntuu kuin siellä olisi tavallista hiljaisempaa. Todistettavasti hiiret pystyvät elelemään samassa huushollissa kissan kanssa, uhkarohkeaa, mutta ne ovat niin nopeita ja nokkelia, että sekin onnistuu :)

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Hiiristäkin irtoaa hauskuutta ja sadosta olen jo tottunut luovuttamaan kymmenykset kanssaeläjille.

   Poista
 13. Hauska juttu!
  Tikapuut täytyypi laittaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain tikkaita askartelemaan, että ehtii ennen kuin porkkanat hupenevat :)

   Poista
 14. Ihana kun sulla löytyy ymmärrystä noille viheliäisille rohmuille! :D Mä en ole aikaisemmin tuntenut näin voimakkaita tunteita hiiriä kohtaan, paitsi nyt kun ne hitsiläiset ovat syöneet pian kaikki porkkanat! Ja kun ne ymmärtäis syödä sen jo aloittaneensa loppuun, eikä mene maistelemaan jokaisesta pientä palaa, mutta EI. olen miettinyt että auttaakohan sellainen uhrilahja (niitä josta on jo maisteltu) jonka laittaisi helpommin saataville, vai kutsuvatkohan ne sitten koko tuttavapiirinsä mukaan öykkäröimään. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanat pitäisi säilöä hiirenpitävästi :) Minulla on käytössä vanhoja alumiinisia mehumaijan reikäosia, ilma vaihtuu, mutta hiiret eivät pääse popsimaan juureksia kun on kansi päällä. Hiiret myös pissivät ja kakkivat ruokaansa (siivottomat), joten kannattaa olla varovainen hiiren saastuttamien elintarvikkeiden kanssa. Luulen, etteivät hiirulaiset ymmärrä uhrilahjan päälle, niillä on suuret suvut ja missä yksi hiiri siellä pian monta.

   Poista
 15. Ehdottomasti tikkaat! Kunnon joulumieltä :)
  Oi, näen niin tuon hiirulaisen sarkapussihousuissaan, ruutulippis hieman vinossa, viikset väpättäen, silmät suurina....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkanahiiri alkaa elää omaa elämäänsä legendoissa :) Jospa pyytäisin Nero ompelemaan hiirelle sarkapussihousut; Hupsis tupsis pimpeli pompeli, hiiri se kissalle takkia ompeli... miksei voisi olla toisinkin päin :D

   Poista
 16. Tämä hiiri taitaa todella tykätä porkkanoista :) Onhan näillä pienillä kanssaeläjilläkin oikeutensa, joten kannatan tikkaiden laittamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla kasvissyöjä hiiri ja vielä luomun suosija :)

   Poista
 17. Kyllä, pelastetaan jouluhiiri. Tee tikkaat tai kallista vähän sankoa. Toivottavasti se ei pupella itseään halki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huolehditaan jouluhiirestä, porkkanoita kyllä riittää ja pohja se on hiiressäkin :)

   Poista
 18. Ihkut söpöläiset kuvat :D
  Vai sellanen hiiri, ihana ,sitäkin pitää auttaa ♥

  VastaaPoista
 19. Hmm, tämä tarina oli valloittava mutta muuten en pidä niistä tuholaisista. Koulullekin pesiytyi hiiri(ä) nyt syksyllä ja hellämielisyydessä pelastettu otus on tuhonnut jo reippaasti esimerkiksi superloneja yms :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiirten ja ihmisten intressit eivät käy yksiin, joten yhteiselo ei suju. On hyvä myös muistaa, että ne ovat haittaeläimiä, eivätkä aivan vaarattomia, ne saattavat levittää tauteja. Metsämyyrät, joita usein hiiriksikin luullaan levittävät mm. myyräkuumetta, joka on vakava tauti. Terveysviranomaisilla olisi varmasti sanansa sanottavana kouluhiiristä.

   Poista

Kiitos kommentista