26.12.2013

Kasvimaan joulu

Kasvimaa ei olekaan käynyt lumen alle nukkumaan, vaan sieltä löytää vielä kaikenlaista syötävääkin. Mangoldi on aloittanut uuden kierroksen.

Persilja kasvaa edelleen.

Talvisipuli, joka nousee yleensä aikaisin keväällä jo lumen alta, ihmettelee mikä vuodenaika nyt oikein on.

Monet yrtit, kuten oregano, salvia, iisoppi ja timjami ovat poimittavissa joulupöytään.

Jätin yhden oliiviyrtin kokeeksi avomaalle, toinen talvehtii sisällä. Hyvin pärjäävät molemmat tälläisillä säillä.

Lehtikaalit poimin talteen syksyllä, mutta varret pukkaavat vielä uutta kasvua.
Lisäksi voisi kaivella maa-artisokkia, jos niitä ei olisi varastoitu tarpeeksi kellariin.
Yleensähän katselen tähän aikaan kasvimaan paikalla valkoista kenttää, mutta nyt mieleni on jo suuntautunut kevääseen ja uuteen kasvukauteen.45 kommenttia:

 1. Erikoista näillä seuduilla.
  Pitääpä poiketa omalla kasvimaalla
  ellei sitten jalka uppoa sateen jälkeen mutaan.
  Nurmi oli ainakin tosi pehmeä eilen
  kynttilöitä sytytellessä.
  Kevättä kohti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Märkää sillä on, toivottavasti kasvit eivät ala mädäntyä. Juuri nyt ei sada ja voisi mennä taas hetkeksi pihatöihin. Kevättä kohti!

   Poista
 2. No jopas on! Menevätköhän ihan sekaisin jos tammikuussa tulee paukkupakkaset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei taida tulla tänä talvena paukkupakkasia ollenkaan vaan leuto talvi näyttäisi jatkuvan kevääsen.

   Poista
 3. Siellä on ihan samat kelit kun täällä. Tosin tänään näyttää niin aurinkoiselle, että taitaa mennä yli kymmenen. En uskalla käydä parvekkeella, sillä minun "kasvimaani" on siellä ihan hunningolla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös kasvimaan kuulukin olla talvella vähän hunningolla? Sillä on lepoaika, oli sitten avomaalla tai ruukussa. Aurinko tekisi nyt terää täälläkin.

   Poista
 4. Tänään jo kukon askeleen päivä pitempi! Tuolla harmaudessa sitä ei huomaa, mutta routa tuntuu sulavan täälläkin Keski-Suomen korkeudella. Jännä talvi.
  Uuden vuoden onnea sinulle ja kasvimaallesikin! Ja Nero-enkelille! ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Routaa ei ole ja kosteus tuntuu hieman liialliselta. Harvemmin joulukuussa joutuu tuulrttamaan kellaria ovi auki.

   Poista
 5. Tuleekohan se pakkanen ja lumi, joudummekohan sittenkin viettämään lumista talvea?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole löytänyt miltään säälartoilta lumista talvea tälle korkeudelle. Lunta voi vähän tulla. Mutta hiihtoretket taitaa täytyä unohtaa.

   Poista
 6. Joo, tämä on outo talvi. Pahoin pelkään, että kevät tulee myöhässä, kun talvi alkaa näin myöhässä. Mullakin kasvarissa persilja tuottaa uutta satoa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kevätkin olimyöhässä vaikka talvi silloin tuli hyvin aikaisin. Tuntuu kuin vuoden kierto olisi jotenkin muuttunut. Toivoisin, että kevät ulkonakin alkaisi jo maaliskuussa.

   Poista
 7. Ihmeellistä kasvamista tähän aikaan vuodesta! Mäkin kuvailin eilen (joulupäivänä!!) kasvilaatikoiden salaattia ja rucolaa. Persilja oli meilläkin vihreänä, ainoastaan loput perunat mädäntyneitä. Pihan siivoustakin pystyy hyvin vielä tekemään ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä syksynä on annettu runsaasti aikaa pihatöille. Keväällä pääsee vähemmällä jos ahkeroi nyt :)

   Poista
 8. Kasvimaalla on todellakin erilainen joulu. Nautihan vihreistä antimista. Onkohan maku miedompi kun aurinko näyttäytyy vain hetkisen päivässä?
  Mukavia päiviä teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Maku ei tosiaan vataa satokauden aromeja, mutta kyllä esimerkiksi minttutee maistui ihan aidolle.

   Poista
 9. Olisi niin ihanaa, jos tästä alkaisi kevät -sitä kovasti toivon.

  Vuonna 2011 oli samanlainen lumeton joulu ja Tapaninpäivänä iski hirmuinen myrsky. Muistelisin, että siitä kuitenkin "kunnon" lumi ja pakkastalvi tuli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan tapani-myrskyn hyvin. Silloin tosiaankin tuli vielä kunnon talvi lumineen. Minä en kaipaa lunta enää yhtään, olen valmis kevääseen millä hetkellä hyvänsä :)

   Poista
 10. On kyllä niin perin leutoa... Täällä on ollut kuutta astetta lämmintä ja vettä sataa tasaisin väliajoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teiilä on tosi lämmintä, meillä on nejä plussaa mittarissa. Kun alkutalvesta katsoin sääkartalla tämän jakson ennusteita, ajattelin, että numeron edestä on unohtunut miinusmerkki.

   Poista
 11. Meillä tulvii takapihalla. Eikä ojissa näytä yhtään paremmalta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus, kaikella on monta puolta. Meilläkin pihatie on vähän kelirikkoinen metsäkoneiden jäljiltä. Jos ei tule lunta niin ehkä säästymme kevättulvilta.

   Poista
 12. Vau, hieno juttu. Dramaattisen kaunis valotus noissa kuvissa, muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valotus on dramaattista näinä aikoina kun valoa on niin niukalti.

   Poista
 13. Pihalta pöytää vielä jouluna :D. Onpahan talvi.
  Pahoin vaan pelkään, että just kun ollaan toiveikkaina pitkällä lumettomassa keväässä ja aletaan jo suunnittelemaan kesää, niin taivaalta pätkähtää metriset hanget ja peittää kaiken alleen.(Tää on tosin Pessimisti ei pety-periaatteella maalailtu kuva :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pihalta pöytään siis.. jäi ännä matkasta.

   Poista
  2. Minä uskon, että pysyvää lunta ei tule tänä talvena Etelä-Suomeen. Voin olla väärässä, uskomukseni perustuu sääkarttoihin, eivätkä nekään ole erehtymättömiä. Olen kuitenkin toiveikas. Kevät voi silti antaa odottaa itseään kuten jo monena vuonna.

   Poista
 14. Kyllä luonto on koetuksella, saas nähdä mitä tuleman pitää. Kauniita kuvia ja ihanaa tunnelmaa.

  Hyvää joulua teille sinne! Ja kiitos kuluneesta vuodesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos menneestä itsellesikin. Luonto on melko sopeutuvainen, leutoja talvia on ollut ennenkin. Toivottavasti märkä maa ei jäädy ja aiheuta vaurioita kasveille.

   Poista
 15. Vielä kun vietetään uuden vuoden aatto pois, voi kevät jo tullakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ja sehän on ihan kulman takana.

   Poista
 16. Nautin niin kovasti tänään kun auringon paistaessa istutin lohenpunaisia tulppaaneja ja hyasintteja onnenpensaab juurelle ( mahtaa olla erikoinen väriyhdistelmä ). Innostuin sitten kitkemään rikkaruohoja kasvumaalta ja seinustan sorasta ja irrotin asvaltin päältä nurmikkoa. On niin märkää että nyppiminen onnistuu tuosta vaan. Huomenna pitää mennä ostamaan sipuleita lisää.
  Uskotko ettei tule kovaa talvea... ?
  Mies tuossa totesi ettei ennustuksiin ole luottamista.
  Ai niin...pikkuiset orvokkivauvat kukkivat sorassa..niitä en kitkenyt enkä itsekseen kylväytyneitö mustia petunioita...vaikka olivat paleltuneet :)
  Nyt on nollassa.
  Mukavaa loppuiltaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vain mukavaa kun voi tehdä puutarhatöitä tähänkin vuodenaikaan. Itse huhkin tänään risusavotassa, siivoamassa liiteriin kaatuneita puita ja oksia.
   Ennusteet eivät ole täysin luotettavia, mutta uskon, että koko talvi on leuto. Nyt köllötellään uunin lämmössä molemmat.

   Poista
 17. Samaa kävin tänään ihmettelemässä; monet yrtit olivat vihreinä ja osassa tosiaan jopa uutta kasvua. Ihmeellinen joulunaika tänä vuonna. Vihreää joulunjatkoa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit ovat sopeutuvaisia ja käyttävät leudon ilman hyväkseen. Toivon, että ne saavat nauttia lempeästä säästä kevääseen asti.

   Poista
 18. On tämä kyllä aika uskomatonta "talvea"! Toivottavasti kasvit eivät kärsi tästä väärään aikaan olevasta lämpimästä säästä, vaan jaksavat kasvaa sitten oikeaankin aikaan ihan kunnolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurin osa kasveista varmasti pärjää ja sopeutuu, onhan leutoja talvia ollut ennenkin. Kovat pakkaset ilman suojaavaa lumikerrosta voisivat olla tuhoisat tälläisen märkyyden jälkeen. Toivotaan lempeää talvea ja aikaista kevättä.

   Poista
 19. Moni kasvi onkin innokkaasti nostanut päätään...kevään toivossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvun voima on ihmeellinen. Ilmojen puolesta voisi kuvitella, että on aikainen kevät, mitenkähän luonnon kasvit reagoivat tälläiseen säähän? Osaavatkohan ne kokemuksesta olla varovaisempia? Ainakin pajut ovat kehittäneet kissoja monin paikoin.

   Poista
 20. On tämä erikoista näiden ilmojen kanssa. Vähän minua hirvittää minkälainen ja miten pitkä tosi talvi sieltä vielä pyörähtää joku päivä paikalle. Tosi sääkartat näyttää tällä hetkellä pelkkää plussaa sinne asti kun näyttävät...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennustettavissa oleva sää ulottuu helmikuun alkuun ja Hyvin lauhalta näyttää, maksimissaan vain muutamia asteita pakkasta Etelä-Suomessa. Helmikuussa näyttäisi olevan pidempi pakkasjakso, mutta ei kovin suuria lukuja sielläkään. Toivottavasti pitävät paikkansa, hykertelen täällä myös lämmityskulujen kanssa.

   Poista
 21. Me asutaan Keski-Suomessa ja naapurin rouva edelleen vaan noutaa persiljat kasvimaaltaan...ja mun valkoinen jouluruusu yrittää aukaista nuppunsa.

  Et ole sitten koskaan miettinyt rosmariinin tai laventelin kasvattamista, sillä asut otaksuttavasti etelämmässä kuin me? Sain laventelin viihtymään yhden kovan pakkastalven yli, rosmariini ei selvinnyt sitäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laventeli kyllä kasvaa puutarhassa ja ruukkulaventeli talvehtii kellarissa. Rosmariini ei menesty talvella ulkona näilläkään leveysasteilla, paitsi ehkä tälläisenä talvena. Rosmariinini kasvaa ruukussa ja nostan sen talveksi sisään.

   Poista
 22. Aika hurja fiilis tulee näistä kuvista: "Ei tämän näin kuuluisi olla."

  Kuvat tosin ovat kauniita niinkuin aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahden ankaran ja lumisen talven jälkeen tälläinen tuntuu oudolta, mutta vaihtelu virkistää ja varsinkin aikainen kevät virkistäisi todella.

   Poista

Kiitos kommentista