23.12.2013

23. luukku, joulukukkani

Rakkain joulukukkani on tietysti kukkapenkissä kukoistava jouluruusu.

Kauhukseni huomasin, että joku on käynyt haukkaamassa näitä lempikasvejani. Epäilen peuroja, jotka käyvät naapurissa lintujen, jyrsijöiden ja kaikkien eläinten ruokintapaikalla.

Sisäkukista suosikkini on edelleen kukkiva runkoatsalea. Osa kukista on jo kuihtunut, mutta uusia nuppujakin tulee jatkuvasti. Tämä on kukoistanut siitä lähtien kun toin sen syksyllä puutarhasta sisälle. Kasvi ei ole saanut mitään erityishoitoa, ei edes sitä kuuluisaa uppokastelua, vähän vettä silloin tällöin. Peuraperhe pääsi viettämään joulua sen juurelle.

Valkoinen amaryllis teki kaksi komeaa kukkavanaa. Ne olivat niin hontelot, että leikkasin kukkavarret maljakoihin, oikein hyvin ovat säilyneet näinkin. Tässä kukkavarressa on viisi kukkaa, joista ainakin kolme jaksaa aueta.

Perinteisiä hyasinttejakin on pari asetelmaa, mutta ne ovat vielä kovin nuppuisia, eivät taida ehtiä jouluksi. Katastrofien kierteessä unohdin kukat autoon ja vasta toissapäivänä muistin niiden olemassaolon.

Kuriositeettina on mainittava myös kukkiva basilika, joka tuo jo kevätmieltä.

Ja amppelimansikka, jota en raatsinut viedä pimeään kellariin, vaan se on saanut talvehtia sisällä.

Puutarhassa viihtyy myös tälläinen joulukuusi.

Poron lisukkeena grillataan nyt callunaa.

Enää yksi yö. Mukavia viime hetkiä! Huomenna esitämme kalenterissa vielä joulukuvaelman. Tervetuloa!

50 kommenttia:

 1. Ihania kuvia <3 Peuraperhe atsalean alapuolella on kasviystävällinen. Basilikan kukat on solat.. Nyt muistin että minun piti eilen ostaa jouluruusu ja istuttaa se maahan. Lauha jatkuu kyllä...ehtii istuttaa jos vain sen muistan ostaa !
  Hyvää aatonaattoa...minä menen töihin tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä käyn tänään ostamassa valkoisen jouluruusun jos niitä on vielä kylän puutarhurilla. Saa ilahduttaa joulun ajan sisällä ja pääsee sitten maahan ulos. Mukavaa työpäivää, toivottavasti pääset sen jälkeen hiljentymään jouluun.

   Poista
 2. Upeita kukkia ja asetelmia.
  Minullakin hyasintit nupulla vielä, ehkä joulupäiväksi aukee.
  Hyvää Joulua ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintit aukeavat aika nopsaan lämpimässä. Ei tosin haittaa vaikkei juuri jouluksi ehdikään, onhan niistä iloa joulun jälkeenkin.

   Poista
 3. Minäkin heräsin joulukukka-asiaan eilen. Samanlaiset nuppuset hyasintit odottaa nyt loistoaan. Ei haittaa, vaikka ei H-hetkeen ehtisikään. Jo tieto tuoksusta ilahduttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasintit kukivat aikanaan, tuoksu on ihana vaikkei olisikaan joulu.

   Poista
 4. Niin kauniita kukkaasetelmia:Hyvää aatonaattoa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tänään leivotaan, ettei jää viimetinkaan.

   Poista
 5. Ihana jouluruusu!
  Oikein Hyvää ja rauhallista Joulua, Cheri!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. On mukavaa laskeutua rauhallisesti jouluun.

   Poista
 6. Todella kauniit ovat kukkasi ja kasvisi niin sisällä kuin ulkona! Varsinkin nyt pimeänä ja lumettomana jouluna kukkivista kasveista on korvaamaton ilo!

  Ihanaa aaton odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kukat tuovat paljon iloa ja ovat ihania jouluvieraita.

   Poista
 7. Mulla on hyasintit komeimmillaan - ja tulin siihen tulokseen että vanha totuus pätee tässäkin: hyvä ja halpa ei tule samassa paketissa! Ensimmäiset tuli ja meni, ruppanat, nämä kukkii ja kukoistaa ja kestää. Taidan hakea lisääkin jos näitä on vielä, lomaa on toista viikkoa, vain yksi töpäivä välissä, että ehtii näistä nautiskellakin.
  Amaryllis koki saman kohtalon, maljakossa viimeinen jumalattoman pitkäksi kasvanut.

  Ja täällä roikutaan kuvaelmaa odotellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi amaryllikset kukoistavat hyvin maljakossakin. Puutarhoilta tai kukkakaupoista ostetut hyasintit ovat yleensä parempia ja komeampia kuin halpaversiot.

   Poista
 8. Minä ihailen tuota jouluruusuasi joka kerta kun nään kuvan, samoin atsaleeaasi. Toki muutkin, perinteisemmät, joulukukka-asetelmat ovat kauniita!
  Minä menen tänään kaupunkiin ja käyn vasta nyt joulukukkaostoksilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusulle sattui ihan kelvolliset ilmat kukkia talvisaikaan. Muut puutarhan jouluruusut näyttävät odottavan kevättä. Joulun jälkeen joulukukkia voi ostaa poistohinnalla ja joskus olen hamstrannut hyasintteja kevätmieltä tuomaan.

   Poista
 9. Amaryllis on entinen suosikkijoulukukkani, mutta tänään minäkin joudun leikkaan sen leikkokukaksi. Ennustan, että amaryllisten suosio putoaa joulukukana ellei siitä kehitetä matalampaa tai edes suorana pysyvää lajiketta.

  Tuo jouluruusu on ihana. Miten ne voivat sitä syödä, kun luin juuri jostain, että jouluruusu olisi melkein yhtä myrkyllinen kuin joulutähti.

  Valkoinen amaryllis tuo kuitekin kotiin juhlavuutta.

  Ihanaa joulua sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Amaryllis pysyisi ehkä matalampana jos se saisi olla viileässä. Kylmä se ei kuitenkaan kestä yhtään. Parasta olisi ehkä hankkia jo kukkiva matala yksilö. Mutta onneksi pärjää maljakossakin. Jouluruusu on myrkyllinen, mutta ehkä peurat ja jänikset sietävät sitä ruokavaliossaan. Koskaan aiempina vuosina ei ruusujani ole popsittu.

   Poista
 10. Kiitos näistä talven kukkakuvistasi, minusta niitä on niin ihana katsella koska ne herättävät aivoissani ahaa-elämyksen siitä että vaikka on talvi, ei kaikki ulkonakaan ole kuollutta joka tuntuu ihmeelliseltä. Ihanaa että joulukuussakin on ulkokukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu lähes ihmeeltä, että joku pystyy kukkimaan ulkona, mutta jouluruusuissa on taianomaista voimaa.

   Poista
 11. Cheri, aivan upeita kuvia, Nautin!!!
  Jouluruusuhan on myrkyllinen, miten ne peurat sitä syö...?
  Upean värinen.

  Ostin Kodin1 runkoatsalean kun löysin sen ale pöydästä .. En voinut vastustaa kiusausta kun olin nähnyt että sinulla se oli kukkinut uudestaan =)
  Myyjä kyllä vakuutteli ettei sitä saa uudestaan kukkimaan. Ajattelin kokeilla, ja onhan siinä vielä kukkia, nuppujakin vielä.muutama.

  Upeita istutuksia myös pihalla!!;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät ilmeisesti peurat ja puput välitä jouluruusun myrkyllisyydestä.
   Jos saat atsalean hengissä kevääseen asti, minä uppokastelin ruukkua ensimmäisenä talvena ahkerasti, niin vie se puutarhaan, varjoisaan paikkaan kesäksi. Luulen, että siinä piili uudelleenkukkimisen salaisuus. Leikkasin atsalen juuriversot pois ja iskin multaan, ne lähtivät siinä kasvamaan ja ovat edelleen hengissä, vähän oli niitäkin joku maistellut.

   Poista
 12. Mullakin on keittiössä ruukussa kesältä jäänyt basilika, joka ei kylläkään kuki. Juuri tänään mietin, että onkohan tämän nyt oikein jouluinen kasvi, mutta eipä ole jouluisia nämä ilmatkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Basilikahan tuo jouluun vihreyttä :) Ei sen pitäisi antaa kukkia, mutta omani on ehtinyt tehdä sen salaa kun minulla on ollut muita kiireitä. Maukasta se on edelleen.

   Poista
 13. Tosi kauniita kukka-asetelmia, mutta jouluruusu on kyllä kaikkein kaunein. Hyvää joulua sinulle ja Nerolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukat ovat ihan parhaat joulukoristeet.

   Poista
 14. Minulla oli taas ihan tietoisesti hyasintit jääkaapissa tovin aikaa, etteivät kukkisi liian aikaisin. Nyt ovat oikein hyvällä mallilla. Yleensä en pysty niitä sisällä pitämään, mutta nämä valkoiset ovat ainakin toistaiseksi maltillisen tuoksuvia. Kivaa aatonaaton iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä pidän sinttejä viileässä kuistilla ennen joulua, mutta nyt ne unohtuivat viileään liian pitkäksi aikaa. Mutta ei hätää täällä leijuu hyasintin tuoksu, sillä ostin pari kukkivaa poistomyynnistä.

   Poista
 15. Teillä vierailevat peurat syömässä jouluruusua, meillä taas puput.
  Tuo atsaleasi on todella upea. En ole rungollista versiota siitä ikinä nähnytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ollut ennen nähnyt runkoatsaleaa ja siksi se pitikin ottaa mukaan kaupasta. Ihmellinen kukkija, jaksaa kuukausitolkulla.

   Poista
 16. Kauniita kukka astelmia olet laittanut
  Oikein Hyvää rauhallista joulua sinulle Cheri ja Nerolle:)

  VastaaPoista
 17. Upeita joulukukkia! Basilikakin päätti sitten juhlistaa joulua kukkimalla. Sellaista minä en ole varmasti nähnyt ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Basilika ei ole ihan normi joulukukka, mutta seura taitaa innostaa sitäkin kukkimaan.

   Poista
 18. Basilika, vallan mainio valinta joulukukaksi! Jännittyneenä odotamme joulukuvaelmaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tänään kenraaliharjoitus, toivottavasti huomenna menee hyvin :)

   Poista
 19. Ihanan kauniita joulukukkia sinulla! Täällä amaryllis nuokkuu ja hyasintit ovat jo ihan ohikukkineet. Mutta ei se mitään, nyt on aika vain olla ja nauttia.:) Ihanaa joulua sinulle ja Nerolle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukat eivät ole ikuisia, mutta niistä on paljon iloa sen hetken kun ne kukoistavat. Nautitaan joulun rauhasta.

   Poista
 20. Kerrassaan mieletön tuo sun runkoatsaleasi! WOW!! Ihastuttavia kaikki kukkaset <3 Toivottavasti peurat jättävät jouluruususi vastedes rauhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Runkoatsalea on ylpeyden aihe, vaikka ihan omista ansioistaan se on puhjennut ihanaan kukintaan. Ennen ei ole jouluruusut kelvanneet peuroille, mutta ne ovatkin olleet lumen alla.

   Poista
 21. Minusta kukat kuuluvat jouluun. Ihana tuo runkoatsalea, joka taas kukkii. Valkeat amarylliset ovat todella kauniita ja juhlavia.
  Luin aikaisemmista postauksistasi, että sinulla on ollut hermoillekäyviä sähkö- ja nettikatkoja. Onneksi ne ovat nyt ohitse ja saat rauhassa virittyä joulunviettoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulin hermopaineiden olevan nyt ohi, mutta tänään odotti uusi yllätys, tieni on poikki, olen motissa. Huokaus! Toivottavasti huomenna pääsen viemään kynttilät haudalle.

   Poista
 22. Ihanat kukat
  hyvää joulunaikaa sinulle!

  VastaaPoista
 23. Jouluruusu on todella kaunis! Samoin amaryllikset ja se runkoatsalea ... Ihastuttavia kukkasia sinulla! Minun joulukaktus kukkii myös - se on niin kiitollinen kasvi, ja uskollisesti kukkii vuosi toisen jälkeen :) Rauhaisaa ja iloista joulua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joulukaktus on kaunis ja kiitollinen kasvi, minulla oli yli kaksikymmentä vuotta vanha yksilö, mutta unohdin sen toissa syksysynä liian pitkäksi aikaa ulos ja se paleltui. Onneksi on näitä muita kukkijoita.

   Poista
 24. Basilikakin kukkii! Elämmekö nyt todella joulun aikaa vai kevättä? Runkoatsaleasi jaksaa ihastuttaa aina vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien kanssa on mukavaa viettää joulua, tuntuu, että nekin innostuvat juhla-ajasta. Basilika on jo kevättunnelmissa :)

   Poista
 25. Aivan ihanat joulukukkaset :) toivon sinulle mitä parhainta ja rauhallisinta joulun aikaa ja tietysti herkullista sekä kaikkea hyvää uuteen vuoteen. Kiitos tästä tunnelmallisesta blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos! Kukkien ja jouluoratorion seurassa tunnelma nousee kattoon :)

   Poista

Kiitos kommentista