|
Postauksen kaikki kuvat: Mauri Leivo |
Viimeistään nyt pitää aloittaa lintujen talviruokinta. Meillä tarjoillaan auringonkukansiemeniä ja talipalloja. Myös ruokkija saa vallan mainiot eväät talvilintujen tunnistamiseen ja ruokintaan Mauri Leivon kirjasta
Lintulaudan elämää. Opas talvisten pihalintujen tarkkailuun, Docendo 2015.
Tälläistä lintuopasta olen aina toivonut. Leivon kuvat ovat upeita raportteja ruokintapaikan joskus merkillisistäkin tapahtumista. Monipuolinen tietokirja opettaa lintujen tunnistamista, siitä löytyy paljon tietoa lintujen erityispiirteistä ja käyttäytymisestä sekä myös vinkkejä lintuvieraiden kuvaamiseen.
Millainen ruokinta, sellaiset vieraat. Oikein valitulla ravinnolla voi houkutella ruokintapaikoille uusia lajeja.
Aina ei ääni lähde nokasta. Siipisulkiin osuva ilmavirta synnyttää lennossa äänen, joka voi vaihdella sangen paljon riippuen sulkien rakenteesta ja jäykkyydestä.
Välillä nokat ja siivet iskevät yhteen kun tunnelma lintulaudalla kiristyy, esimerkiksi jos ruokaa on tarjolla vähän ja hyvin pienellä alueella. Meillä on pihassa kuusi, seitsemän ruokintapaikkaa, talipallohäkkyröitä on helppo ripustella puiden oksiin.
Keltasirkkuparvi viettää lepohetkeä oksistossa. Olen löytänyt kirjasta vastauksia moniin kysymyksiin ja suuren määrän uusia vinkkejä lintujen ruokintaan.
Kirjan tekijä, Mauri Leivo, on biologi, hän on tarkkaillut ja valokuvannut talvisia pihalintuja yli neljänkymmenen vuoden ajan.
Ihastuin tähän teokseen ja halusin esitellä sen täälläkin. Kirja sopii hyvin joululahjaksi melkein kenelle tahansa.
Mukavaa viikonloppua!
Lumi on meiltä kadonnut ja pääsin vielä puutarhatöihinkin.