Tullessani pääkaupungista kotia kohti poikkesin matkan varrella kirppiksellä. Jalat olivat pettää jo ennen kuin pääsin sisälle ovesta. Oven ulkopuolella oli hyllyissä kanervia ja kotkansilmäni bongasi hyllyköstä myös jotain ihanaa. Suuria, reheviä, hyväkuntoisia, punaisia, kerrottuja jouluruusuja. Vain viisi euroa kappale. Muistuttaa kukkapenkissäni kasvavaa, jonka erittäin ylpeänä esittelin
täällä.
Ostin kaksi ja koska kohta tulee kuulemma pakkaset istutin molemmat ulos. Jouluruusu on vaikea saada selviämään sisällä talven yli, se vaatii hyvin viileän paikan. Kukat ajattelin poimia maljakkoon ennen kovia pakkasia.
Kukassa olevan lapun takana oli
nettiosoite, josta löytyi tietoa jouluruususta saksaksi.
Sieltä selvisi, että kukkapenkissäni kasvaa ilmeisesti Frilly Isabelle.
Jouluruusun nimen (saks. Christrose) mytologiasta kerrotaan muun muassa:
Köyhä paimen oli matkalla Beetlehemiin. hän itki katkerasti, koska hänellä ei ollut mitään lahjaa vietäväksi Jeesuslapselle. Hänen maahan pudonneista kyynelistään kehittyi kukkia, kauniita kuin ruusut. Ikionnellisena poimi paimen jouluruusuja seimen lapselle.
Aloin katua, että istutin molemmat ruusut ulos, palasin apajille ja ostin vielä pari lisää, ainakin yhden aion pitää ilonani sisällä.
Jouluruusua kutsutaan myös ennustajakukaksi (Orakelblume). Kukkaa käytettiin ennustamaan tulevan vuoden säätä. Jouluyönä poimittiin 12 kukkanuppua ja laitettiin ne vesilasiin. Kukkanuput edustivat tulevan vuoden 12 kuukautta. Jos nuppu ei auennut tarkoitti se huonoa säätä ja avoimet kukat ennustivat hyvää säätä.
Jo antiikin aikana jouluruusua käytettiin lääkkeenä. Hippokrates käytti jouluruusua laksatiivina ja diureettina. Lisäksi jouluruusua on käytetty lääkkeenä mielisairauteen.
Keskikiajalla jouluruusu oli noitien käsikirjan mukaan ikuisen nuoruuden lähde. Lattialle ripoteltu, hienoksi jauhettu jouluruusupulveri teki näkymättömäksi.
Vuonna 600 eKr. toimi jouluruusu jopa biologisena aseena sodankäynnissä. Ateenalaiset piirittivät Kirrhan kaupunkia Solonin johdolla. Solon esti kaupunkilaisten vedensaannin joesta ja käski liottaa jouluruusun juuria vedessä. Kun kaupungin vesivarastot ehtyivät vapauttia Solon joen omaan uomaansa ja kaupunkilaiset joivat myrkytettyä vettä saaden niin pahoja ripulitauteja että kaupunki oli helppo vallata.
Nykyisinkin jouluruusun juurta käytetään lääketieteessä sydän- ja verisuonitautien lääkkeissä. Vaikuttava aine on hellebrin.
Nälkä kasvaa syödessä, nyt tekisi kovasti mieli tummanpunaista, melkein mustaa Rebeccaa.
Lämpimästi tervetuloa Autuaaseen oloon
AnnaS ja Lady of the Mess! Kaikille mukavaa viikkoa!