Kun olin saanut projektini valmiiksi lähdin oitis metsään rentoutumaan. Oli ihanaa liikkuaa syksyisessä metsässä ilman kiirettä. Ilmaistorilta poimin kanttarelleja, mustatorvisieniä ja puolukoita. Kuin ihmeen kaupalla löytyi vielä hyvä herkkutattikin ja pari ruskotattia. Ensimmäiset keltajalkaiset suppilovahverotkin olivat nousseet. Torvisienet ja kanttarellit menivät kuivuriin, paitsi pieni määrä kanttarelleja, joista tein herkullista kanttarellipastaa, Ohjeen löysin Nainen talossa blogista. On herkullista, tämä oli jo kolmas kerta kun valmistin tätä herkkua tänä syksynä. Tateista tein lämpimät tattileivät sipulin, valkosipulin, mustapippurin ja parmesaanin kanssa. Ajatella, että näitä gourmet-herkkuja jaetaan metsässä ihan ilmaiseksi. Lisäksi poimijoille annetaan hyvä mieli ja terve väsymys.
Kuivattuja sieniä menossa ruokakomeroon. Herkkutatteja tuossa on yli 15 litraa, lisäksi purkillinen mustatorvisieniä ja purkillinen kanttarelleja. Kanttarelleja en olisi kuivannut jos pakastimessa olisi yhtään tilaa. Komerossa on vielä vanhaakin varastoa, kuivatut sienethän säilyvät käyttökelpoisena vuosia. Investoin viime vuonna tehokkaaseen Orakas-hyötykasvikuivuriin, joka on hamsterille oiva apulainen. Jos mietin kuivatun herkkutatin markkinahintaa niin kuivuri on jo maksanut itsensä takaisin.
Lehtikaalia menossa kuivuriin. Näitä on poimittu monta kertaa ja vieläkin on kasvimaalla satoa. Kunnon kuivurissa on sekin hyvä puoli, että kerralla saa kuivattua paljon tavaraa.
2 tuntia sitten
Mitä herkkuja! Ilmaistori on hieno paikka :)
VastaaPoistaIlmaistorilla on kaikin puolin mukavaa ja talvivarastot karttuvat.
PoistaMetsä on herkkuja täynnä jos vain jaksaa sinne lähteä!
VastaaPoistaHerkut odottava hakijaansa ja kaikille riittää.
PoistaVoi mitä aarteita säilötkään! Ihanaa, että reseptini on tullut sinulla noin hyvin käyttöön. Sinulla on hyvä maku ;). Kivaa keskiviikkoa!
VastaaPoistaHarmi kun kokeilin tuota reseptiä, nyt herkkua tekee mieli harva se päivä :) Uudet kivat sienireseptit ovat aina tervetulleita, kiitos tästä.
PoistaHyvät saaliit!
VastaaPoistaKeräilijä-metsästäjä minussa hykertelee :)
PoistaLuonnon aarreaitta juuri parhaimmillaan.
VastaaPoistaKuivuri on hyvä ostos, minulla vielä haaveena.
Jos säilöö paljon kuivaamalla, kannattaa satsata kunnon kuivuriin. Esimerkiksi tatit eivät voi jonottaa vuoroaan, ne on laadun vuoksi kuivattava heti. Olen nyt kaksi syksyä kuivannut Orakkaalla ja olen tyytyväinen.
PoistaSienestäminen on mahtavaa. Meillä vaan on sellainen tilanne, että mies ei syö sieniä, joten aika usein saalis jää käyttämättä. En jotenkin muista tehdä sitten pelkästään itselleni niistä mitään.
VastaaPoistaKaikki eivät tykkää sienistä ja kaikki eivät edes voi syödä sieniä. Harmi, sillä ne ovat oivallista ravintoa. Parista herkkutatista saa itselleen vaikka ihanat leivät nopeasti. Poimiminen on niin kivaa, että aiempina vuosina täytin naapurinkin pakastimen :) Mutta kun sienten jälkikäsittelykin jäi minulle niin en enää jaksa. Kuivattuja sieniä voi antaa myös lahjaksi.
PoistaEhdottoman oikea investointihankinta!
VastaaPoistaJa sienipasta, voi se on niin hyvää :)
Olen tosi tyytyväinen tähän investointiin, hamsterin unelmavehje. Sienipasta ja italialainen herkkutattirisotto ovat meillä arkiruokaa, nam.
PoistaVaikuttava sienisato! Italialaiset ovat niin hämmästyneitä, kun heille kerrotaan, että meillä sieniä yleensä, myös heidän niin arvostamiaan herkkutatteja, saa poimia niin paljon kuin löytää. Siellähän pitää ensiksikin ostaa sienestyslupa ja toiseksi ei saa kerätä enempää kuin pari kiloa per henkilö. Ja meillä sieniä mätänee metsiin! Jos italialaiset tietäisivät tämän (laajemmin kuin vain muutama henkilö), olsivat metsämme täynnä Giuseppeja ja Antonelloja syksyisin :-D
VastaaPoistaMeidän metsiin sopisi hyvin muutama Giuseppe :) Puhdistan sienet aina jo poimiessa ja kun on erinomainen tattivuosi ajattelen usein miten italialaiset kauhulla katselisivat hukkaan meneviä paloja ja sieniä. On varaa valita vain parasta. Onneksi meillä on jokamiehenoikeus vallalla.
PoistaMinä haen ilmaistorilta mustikat, puolukat ja joskus karpaloitakin. Sienistä en niin välitä, enkä osaa kerätäkään niitä. Paitsi värjäykseen, enimmäkseen seitikeitä.
VastaaPoistaMinä jätän seitikit sinulle :)
PoistaPaljon hyvää ja maukasta talven varalle.
VastaaPoistaLehtikaalin olen nyt löytänyt, on hyvää aamusmoothiessakin :)
Kauniit kuvat!
Lehtikaali on terveellistä tuoreena ja kuivattuna ja onhan se komea kasvi. Sitä roiskahtaa aika moneen ruokaan.
PoistaMahtava sienivarasto talveksi ♥
VastaaPoistaSuppikset vielä kokonaan poimimatta :) Kukahan nämä kaikki syö?
PoistaSuppiksia minäkin ajattelin vielä saalistaa :)
PoistaNiitä oli jo vähän näkyvillä, toivottavasti tulee hieman lämpimämpää, että jaksavat nousta sankoin joukoin.
PoistaVau, hyvä ja herkullinen saalis!
VastaaPoistaNoilla mässäillään talven ajan :)
Poista♥oi,ihanat talvivarastot! Oikein mukavia syysretkipäiviä! (vaikka sienikausi taitaa olla jo ohi, kun tuli niin kylmää yks kaks..)
VastaaPoistaKiitos, kyllä varmaan vielä tulee sienestysilmojakin. Tänään kävin poimimassa pihlajanmarjoja-
PoistaMiten ahkeraa touhua! Täytyisi varmaan viikonloppuna yrittää jäljitellä hieman - edes yrittää siis :-)
VastaaPoistaTäällä on ollut pakkasta jo parina yönä, joten hirvikärpäset ovat saattaneet häipyä. Kannattaa lähteä metsään, tärkeintä ei ole saalis vaan ihana jahti :)
PoistaOi, oi mitä herkkuja ♥.
VastaaPoistaNyt vain sienireseptejä keräämään.
PoistaSamoissa hommissa ollaan oltu :-)
VastaaPoistaNiin palkitsevaa ja antoisaa. Minäkin ostin muutama vuosi sitten kunnon kuivurin, tykkään!
Nämä ovat ajankohtaisia hommia, syksy on sadonkorjuun aikaa. Kunnon kuivuri on hintansa väärti jos on keräilijä luonnoltaan.
Poistakommenttini hävisi johonkin. laitan uuden. sieniä ja marjoja on kiva kerätä, itsekkin sain kiitettävästi molempia,ja ihanaa on kävellä myös metsässä. Sinulla hienot purkilliset sieni.Talvi ei saisi tulla vielä.
VastaaPoistaMinultakin on tänään kadonnut kommentteja. Metsässä liikkuminen on hyvää terapiaa ja samalla voi koota itselleen einestä. Talvi ei ole vielä tervetullut, syyshommat vielä pahasti kesken.
PoistaMahtava talvivarasto! Harmittaa, kun ostin tarjouksesta halvemman kuivurin, jonka tehot eivät riitä kuin yrtteihin ja sieniin ohuina viipaleina. Köyhän ei pidä ostaa halpaa, sanonta pitää paikkansa.
VastaaPoistaAika ohuina viipaleina minäkin kuivattelen tatit vaikka kuivurissa on tehoja. Kunnon kuivurilla missä on säätöjä ei voi ylikuivata sieniä. Minä en ihan luottanut pienen kuivurini kuivaustulokseen, joten mieluummin pakastin sienet. Nyt saan suurenkin saaliin mahtumaan kuivuriin. Olisi pitänyt heti investoida kunnon kuivuriin kun tätä puuhaa kuitenkin haluaa tehdä.
PoistaCheri, söin eilen niin hyvää marinoitua suppilovahveroa, että taidan alkaa kokeilut tuolla saralla. Kantarellejakin voi yhden blogiini tuoman sienikirjan mukaan pikkelöidä.
VastaaPoistaSyksy on ihanaa hamsteriaikaa! Minulla on ystävä, joka poimii minulle kosteikkovahverot ja vielä kuivattaa ne: Hän tykkää poimia, mutta hänen miehensä ei siedä sieniä;)
Mahtavat sienivarastot sinulla eli talvi voisi vaikka tulla!
♥
En ole koskaan kokeillut marinoituja sieniä, paitsi tietysti herkkusieniä. Meillä kotona tehtiin pienistä kanttarelleista pikkelsiä niin, että sienet säilöttiin kokonaisina. Ne olivat tosi kaunista tarjottavaa.
PoistaYmmärrän ystävääsi, sienten poimiminen on ihanaa ja on myös ilo lahjoittaa niitä ihmiselle, joka arvostaa tätä herkkua.