6.10.2014

Kurpitsakeitto

Viikonlopun kunniaksi avasin ensimmäisen kurpitsan.
Joku kyseli kurpitsakeiton ohjetta.
Tein vähän tulisemman version keitosta.
Tarvitaan
kurpitsaa
sipuli
pari valkosipulin kynttä
kookoskermaa
kurkumaa, korianteria, chiliä. mustapippuria ja suolaa.
Kuullotin sipulit kookosöjyssä, lisäsin mausteet ja kurpitsarouheen (olin kovertanut kurpitsan kuoren) sekä vettä niin paljon, että ainekset pääsivät hyvin hautumaan. Kun kurpitsa oli kypsynyt soseutin keiton sauvasekoittimella ja lisäsin kookoskerman. Tarkistin mausteet ja lisäsin pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä. Nautin keiton nauravan kissan seurassa.

Keiton hautuessa veistelin kurpitsan kuoresta lyhdyn ja kuinka ollakaan siitä tuli kissa.

En ole ennen tehnyt kuorista lyhtyjä, mutta tämä oli kyllä hauska ja nopea projekti, hedelmälihan kovertamiseen meni eniten aikaa.

Welcome to join Autuas olo, Monika MW!
Mukavaa viikkoa kaikille!

41 kommenttia:

  1. Mikä kurpitsakissa!!! WAU!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsakissa on yöllä vartiossa pihalla. Saa nähdä kuinka pian sen hymy hyytyy :)

      Poista
  2. Todella hieno lyhty, ihan huippu!

    VastaaPoista
  3. Tarvittais vaan kurpitsa.
    Komean kissan teitkin, mutta sinulla onkin hyvä malli siellä. Ihanaa loppusyksyä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! Kurpitsa on aika oleellinen osa keittoa, sitä ei voi oikein jättää poi :)
      Mutta tilalla voi käyttää vaikka bataattia tai porkkanaa. Ei ollutkaan muita malleja saatavilla.

      Poista
  4. Teit hienon lyhdyn! Ja kaunista keittoa.
    Elilen kun palasin Santornilta, mieheni oli vastassa lentokentällä. Kotona oli odottamassa lämmin, kauniinvärinen kurpitsakeitto. Hän oli tehnyt myös pienen erän kurpitsapikkelsiä, josta emme kylläkään kumpikaan erityisesti välitä. Meillä on monta isoa kurpitsaa ja ongelmana, miten käyttää kurpitsat. Onko sinulla muitakin hyviä kurpitsareseptejä? Olemme tarjonneet ystävillekin niitä, mutta kukaan ei toistaiseksi ole halunnut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana palata kotiin lämpimän keiton ääreen. Minäkään en juuri välitä pikkelseistä, mutta kurpitsasta voi tehdä myös hilloa tai sen voi pakastaa soseena. Kurpitsapiirakka on kuulemma myös hyvää, tänään aion kokeilla. lahjoitin eilen yhden kurpitsan ystävälle, se otettiin riemulla vastaan. Onneksi kurpitsat säilyvät hyvin, kaikkia ei tarvitse valmistaa yhtä aikaa.

      Poista
  5. Kääk miten upea lyhty, mää tahtoo kans! Kurpitsan metsästykseen siis ;)
    Keitto-ohje vaikuttaa tooosi namilta, mahtaisikohan töllin muut asukkaat innostua...tai sitten mulle vaan jäisi enemmän, ei huono vaihtoehto sekään:) kokeilen kyllä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti vielä löytyy kurpitsa :)
      Lyhty on helppo ja hauska askartelu kunhan on jaksanut kovertaa kuoren tyhjäksi. Keitonhan voi maustaa kaikkien makuun sopivaksi. Makoisia kurpitsahetkiä!

      Poista
  6. Eikä! Cool mikä lyhty!! oot taitava :))
    Ja kurpitsakeittoo oon syöny koko syksyn, se on tosi hyvä pohja keitoille. Miekin julkaisen joku päivä omat ohjeeni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsa on tosi monikäyttöinen :)
      Kaikki uudet ohjeet ovat tervetulleita, kurpitsaa kun riittää, riitttää ja riittää.

      Poista
  7. Vau. Loistava lyhty! Sananmukaisesti. Olet taitava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lyhty on tosiaan loistava :) varsinkin yön pimeydessä. Yllättävän helppo tehdä.

      Poista
  8. No onpa kiva lyhty :)
    Ja keitot on aina hyviä, nammmm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätteestä saa noin kivan lyhdyn :)
      Keitot ovat mukavaa syysruokaa.

      Poista
  9. Herkullisen kuuloinen tuo keitto, täytyy kokeilla jos jostain löytyy kurpitsaa ja lyhty on tosi upea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitto maistui ja lämmitti mukavasti. Täytyy tehdä toinenkin lyhty kun avaan ison kurpitsan.

      Poista
  10. Voi mikä taidonnäyte tuo kurpitsa-lyhty on!
    On siinä ollut kovertamista.
    Keitto näyttää tosi herkulliselta....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsalyhdyn teko on yllättävän helppoa, kannattaa kokeilla. Keitto oli hyvää, täytyy tehdä sitä taas joskus.

      Poista
  11. Vau, miten upea lyhty tulikaan!
    Sulla näyttää tuota materiaalia olevan. Upeita kuvia Nerosta ja kurpitsoista tuolla aiemmin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä pari kurpitsaa odottelee vuoroaan, josko niistäkin viitsisi tehdä lyhdyt.

      Poista
  12. Paras kurpitsalyhty evö! Keittokuviasi kun katselin ja luin reseptiä... alkoi kuola lähes valumaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin huoletta sanoa, että tämä on paras minun tekemäni kurpitsalyhty :)
      Keittoaineita riittää vielä pitkäksi aikaa.

      Poista
  13. Ihana kissalyhty! Todella mainio :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsat ja kissat näyttelevät täällä nyt pääosaa :)

      Poista
  14. Upea lyhty ! Mä yritän säästellä mun kurpitsat halloweeniin :) Kiitos houkuttavasta keitto ohjeesta !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin loppukuuhun minäkin säästelen loput kurpitsat, sillä tuollaisen kurpitsalyhdyn elinkaari ei ole kovin pitkä :) Keittokin sopii Halloweeniin, se on vähän sellainen noitakeitos, vielä jos lisää vähän sammakonkutua ja hämähäkinseittiä :)

      Poista
  15. Se kovertaminen oli aika työlästä, pidin kurpitsaa uunipellillä ja lapoin sisusta vieressä olevaan kattilaan. Tuo lyhty on pienin kurpitsani. Taisin kovertaa kuoren liian ohueksi kun lyhty alkaa jo lysähtää. Tuin sitä vähän ja ajattelin, että jospa se kuivuisi hiukan ja säilyttäisi muotonsa. Pidän lyhtyä nyt kylmällä kuistilla, sillä pihalla joku varmasti pistäsi sen poskeensa :)

    VastaaPoista
  16. Mielettömän hauska lyhty, ihailen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos, ei tuon tekeminen ollut vaikeaa.

      Poista
  17. Herkullinen kurpitsalyhty. Oivallisesti keksitty ja taitavasti koverrettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsalyhty on tosi kiva öisellä pihalla, miksiköhän en ole ennen viitsinyt ryhtyä tekemään lyhtyjä vaan olen karusti viipalaoinut kurpitsan :)

      Poista
  18. Hauska tuo lyhty ja varmasti hyvää tuo keitto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keitto oli oikein maukasta ja lyhdystä on ollut paljon hupia :)

      Poista
  19. Komea lyhty! Neromainen! En ole koskaan tehnyt lyhtyä, kuullut vain, että kovertamiseen menee aikaa. Hmm..en ole koskaan syönyt kurpitsakeittoakaan, nyt sain eilen kääretorttua, jossa oli välissä kurpitsahilloa, jota en tunnistanut kurpitsaksi, sen teki varmasti nätti vaniljan maku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leivoin eilen amerikalaistyylistä kurpitsapiirakkaa ja kyllä sitäkin syö, mutta kyllä omenapiirakka on parempaa :)

      Poista

Kiitos kommentista