6.9.2015

Torakka?

Tälläinen noin kolme ja puoli senttiä pitkä öttiäinen istui kaaliverkolla. En ole moista koskaan ennen nähnyt, kauempaa se näytti aivan jättimäiseltä torakalta.

Harvoin näitä maalla tapaa, sillä kyseessä on vesieläin, suursukeltaja. Tarkemmin luultavasti keltalaitasukeltaja. Suursukeltajat saattavat joskus lähteä lentoon etsimään uusia kotipaikkoja.

Amiraalit ovat sankoin joukoin liikkeellä. Niitä oli toista kymmentä kasvimaan mintuissa, taitavat olla syyskesällä kuoriutuneita aikuisia. Amiraalin toukat viihtyvät nokkosissa ja ohdakkeissa, molempia isäntäkasveja riittää näillä main. Amiraalit muuttavat talveksi etelään ja tankkaavat nyt matkaevästä.

Muitakin perhosia on ollut paljon liikkeellä. Tässä neitoperhonen, sekin varmaan nyt syksyllä kuoriutunut kun värit ovat noin kirkkaat. Nämä talvehtivat aikuisina ja munivat keväällä. Neitoperhosetkin suosivat nokkosia ja ohdakkeita.

26 kommenttia:

  1. Ihana kuva tuo, jossa on amiraali vaaleanpunaisten väriminttujen kera. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amiraalit koristivat jo kuihtumassa olevat värimintut.

      Poista
  2. Samaa amiraalia ihastelin mintussa :)
    Kumpiakaan ei ole näkynyt tänä kesänä...minttu taisi jäädä punaisen jalkoihin, jäi muutamankymmenen sentin korkuiseksi, joten vaihdoin paikan paremmaksi, loppuaika taisi mennäkin uuteen paikkaan sopeutuessa, koska kasvu jäi siihen. Toivottavasti ensii kesänä tulee jo kukkaakin, viime kesänähän se jo kukki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatella, että sama perhonen kävi Tampereella :)
      Sinun vaaleanpunainen teeskentelee ujoa, odotas vain kun se pääsee vauhtiin. Nuo puskat täällä ovat komeita, mutta vähän pitää vahtia, ettei valtaa koko kasvimaata.

      Poista
  3. Meidän pihassa ei ole perhosia näkynyt. Pitäisi varmaan miettiä ensi kesän kukkasia niitä ajatellen. Ilmat on viilentyneet todella paljon. Jännitän, että miten käy tomaateille ja sille yhdelle munakoisovauvalleni. Pupu siirrettiin jo yöksi sisälle, mutta kasveille ei voi tehdä sama temppua. Ehkä niille pitäisi laittaa yöksi peitto päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhoskasvien suosiminen houkutteleenuo kaunottaret paikalle. Kannattaa laittaa harso arimmille kasveille yöksi, minusta näytti, että pavunlehdet olivat jo saaneet kylmää yöllä.

      Poista
  4. Tuollaisia sukeltajia on näkynyt meidän sadevesitynnyreissä, kun olen niitä välillä tyhjentänyt. Mistä lie tulevat. Kiva, että perhosia vielä on ja nyt kun on luvattu lämmintä ja aurinkoista syysviikkoa, niin perhosia voi vielä olla jatkossakin. Mukavaa sunnuntaita teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihanaa jos on kaunista luvassa, aurinkoinen syyspäivä on niin ihana. Pitääkin kurkata vesitynnyreihin :)

      Poista
  5. Toivottavasti sukeltaja löytää kodin, kuivalla maalla sukeltelu saattaa olla liian vaativa laji vesieläimelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luontoportista luin, että joskus noita ropisee tummillekatoille, kun ne luulevat niitä lammiksi. Ehkä kaaliverkkokin harhautti sukeltajaa.

      Poista
  6. Meillä on lammessa noita sukeltajia. Ovat aikasmoisia jättejä. Keväällä katseltiin niiden toukkia lammessa. Ovat kuin suoraan kauhuleffasta. Hui!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko teillä jääisuursukeltajia, ne ovat vielä suurempia ja aika harvinaisiakin. Katsoin netistä toukan kuvaa, ne ovat tosiaan melkoisia alien-hirviöitä.

      Poista
  7. Turun Sanomissa oli juuri tänään kirjoitus, että tunnista kononasi vipeltäjät...sisällä siis...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torakan ainakin tunnistan, sen verran on tullut niiden kanssa maailmalla elettyä. Onneksi niitä ei ole kuitenkaan täällä näkynyt. Meillä on sisällä vain hämähäkkejä ja kukkakärpäsiä.

      Poista
  8. Aikamoinen ötökkä tuo vesielukka, pitääkin katsella vähän tarkemmin noita sadevesitynnöreitä.

    Kauniita perhoskuvia. Minä iloitsin eilen kun näin toisen kerran tänä suvena suruvaipan, Nyt on liikkeellä paljon sitruunaperhosia pihan kukissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä näkyi alkukesästäsuruvaippoja, mutta nyt en ole nähnyt. Sitruunaperhosia täälläkin on lennellyt, perhoset tulivat myöhään, mutta onneksi tulivat.

      Poista
  9. Vai että perhosetkin muuttavat talveksi etelään. No enpä ole ennen tiennytkään, tai ainakaan muistanut. Ihania perhosia. Tuo koppakuoriainen on kyllä aika kummitusmainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin amiraalit muuttava, ehkä osa niistä talvehtiikin eteläisessä Suomessa. Kaikkea outoa sitä näkeekin, kuten sukeltajan kasvimaalla.

      Poista
  10. Hyvä, ettei sentään torakka! Näin eilen valtavan amiraaliperhosparven isolla kanervamättäällä. Harmittelin, ettei ollut kameraa mukana - oli hieno näky.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi tosi outoa jos torakka löytyisi puutarhasta. En saanut amiraaleja yhteiskuvaan, mutta komealta ne näyttävät runsaana joukkona.

      Poista
  11. Mulla oli kasvihuoneessa tuollainen iso koppakuoriainen ja ensimmäinen ajatus oli että se on torakka, hyvä etten kirkunut kauhusta, siirsin sen ulos paremmille ruokapaikolle!

    Perhoset ovat ihania, kun niitä nyt loppukesästä näkee on se yhtä juhlaa! Onneksi kukkia on nyt paljon että muuttajat saavat tankattua pitkää muuttomatkaa varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä juttu miten voimakkaita tunteita torakka-ajatus herättää. Nyt mintut, varsinkin runsaina puskina kukkivat omenamintut tarjoavat nautintoja perhosille. Onneksi vielä on kukkijoita ja lämmön myötä tulee varmasti vielä lisääkin.

      Poista
  12. Torakka ajatuksena on hyvinkin epämiellyttävä, vaikka sellaiseen en ole koskaan edes törmännyt. Toista on koppakuoriaiset, jotenkin ovat liikuttavia isoine panssareineen, kuin hyönteisten kilpikonna. Hienon kuvan olet toisesta napsaissut!

    Mukavaa tulevaa viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia! Koppikset ovat sympaattisia olentoja. Torakat taas eivät :)

      Poista
  13. Noita sukeltajia näkee joskus sadevesitynnyreissä ja olen silloin miettinyt, miten ne ovat sinne joutuneet. En tiennyte, että ne osaavat lentääkin. Toistakymmentä amiraalia on varmasti ihana näky!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on kasteluvesitynnyrissä malluaisia, ne varmaan pääsevät sinne samalla tekniikalla kuin suursukeltaja kaaliverkolle :) Odotan kovasti lämpimiä päiviä, silloin on toivottavasti taas amiraaleja näkyvissä.

      Poista

Kiitos kommentista