Valkoisen kauden jälkeen alkaa kaivata värejä. Hiihtolomalla olen nautiskellut väreistä myös sisäisesti. Punajuurista valmistin herkullisen ja kauniin peston täysjyväpastalle.
Keittelin 4 kpl punajuuria kypsiksi ja hienonsin ne tehosekoittimessa. Lisäsin joukkoon valkosipulinkynnen, vähän mantelijauhoa, desin verran parmasaaniraastetta ja lorauksen sitruunalla maustettua oliiviöljyä. Maustoin suolalla ja mustapippurirouheella. Sekoitin peston keitetyn pastan joukkoon ja tarjoilin parmesaaniraasteen ja persiljan kera. Hyvää. Pestoa voi käyttää myös leivänpäällysteenä.
Löysin jokin aika sitten kaupasta luomu myskikurpitsan ja ajattelin leipoa kurpitsasämpylöitä. Sämpylöitä ei tullut, mutta tulipa herkullinen pata.
Siemenet otin talteen, kokeilen kesällä kasvattaa myskikurpitsaa.
Laitan ohjeen tänne muistiin, sillä ruoka valmistui improvisoiden. Kuullotin sipulin ja valkosipulin sekä pari teelusikallista huhmareessa rouhittua jeeraa voissa.
Lisäsin joukkoon muutaman pilkotun porkkanan (niitä on vielä
kellarissa), puolikkaan bataattia, joka oli jäänyt toisesta ateriasta ja
kuutioidun kurpitsan. Lisäksi pataan joutui pari desiä keitettyjä
kickherneitä, kuutioitu haloumijuusto, kourallinen rusinoita ja pari kourallista kuivattua lehtikaalia. Lisäsin myös vähän vettä.
Mausteina käytin tulista paprikaa, mustapippuria, muskottipähkinää, kuivattua inkivääriä, kardemummaa, vähän muscovadosokeria ja suolaa.
Valurautavokki on mitä mainioin ruoanlaittokaveri ainakin tälläiselle puuhellalla kokkaavalle. Ruoka hautuu siinä maukkaaksi.
Kokkaatteko te enimmäkseen ohjeen mukaan vai improvisoiden?
Mukavaa viikonloppua kaikille!
6 tuntia sitten
Nyt herahti vesi kielelle näitä herkkuohjeita lukiessa, kiitos niistä. Kokkailen yleensä ohjetta vapaasti mukaillen ihan sillä perusteella mitä tarvikkeita sattuu kohdalle osumaan. Aurinkoista viikonloppua sinulle!
VastaaPoistaKiitos! Minäkin kokkailen mielitekojen ja aineksien ohjaamana. Joskus etsin inspiraatiota ohjeista ja muuntelen niitä itselleni sopiviksi.
PoistaIhanat herkut olet kokkaillut! Päästäni vaan kokkailen sen mukaan mitä aineita löytyy ja mikä siinä hetkessä huvittaa. Autuasta viikonloppua teille ♡
VastaaPoistaKiitos! Sinulla on siis samat kokkausmenetelmät kuin minulla. Uusia leipomuksia kokeillessani noudattelen kyllä ohjeita.
PoistaMä oon tehnyt myskikurpitsasta keittoa muutaman kerran. Se on tosi hyvää.
VastaaPoistaKurpitsakeittoa minäkin olen tehnyt usein, se on myös herkullista ja kaunista. Toivottavasti syksyllä on taas oman maan kurpitsoita.
PoistaNam mitä herkkuja ;) Minä kokeillen yleensä omasta päästäni sävelletyin reseptin ;)
VastaaPoistaAurinkoista viikonloppua <3
Kiitos, aurinko paistaa! Täällä onkin paljon ruokasäveltäjiä :) Tottuneelle ruuanlaittajalle näppituntuma on paras.
PoistaIhanat kokkaukset, näkö ja varmasti myös maku.
VastaaPoistaKävin tänään marketissa ja vihanneshyllyssä oli lehtikaalia pakattuna muovipussiin, väri oli kauniin tumman vihreätä ja alkuperämaa oli Espanja. Melko pieni ja kevyt pussi ( en katsonut painoa ) maksoi vähän alle kolme euroa. Tuli mieleeni omat viime kesän viljelyt. Lehtikaalin siemenet on jo ostettu ja odottavat kevättä.
Minulle ruoanvalmistus on monesti ihan oman mielikuvitukseni toteutuksen tuote. Toki osaan tehdä ohjeen mukaan, mutta kyllä aina tekee mieli tehdä erilailla ja "Eskon puumerkki" tulee takulla veistettyä.
Opiskeluaikoinani eräs talousopettaja hieman moitti minua sanoen, että minusta ei tule hyvää ammattilaista koska en tismalleen noudata ohjetta.
En tiedä tuliko vai ei, mutta näillä taidoilla olen pärjännyt.
Minusta kokkaus on taidemuoto. Kopioimallakin onnistuu, mutta omaa luovuutta käyttäen lopputulos on mielenkiintoisempi.
PoistaTässä just hiihtolenkin jälkeen kädet täristen kauhon rahkaa suuhun ja ahmin ruokakuviasi ja reseptejä silmilläni! :P
VastaaPoistaOi, tänään olikin hieno hiihtokeli. Toivottavasti tulet kylläiseksi :)
PoistaNää olis ihan mun eväitä :). Tuoretta ja värikästä. Nam.
VastaaPoistaMun värit tulee tänään basilikasta ja tomaatista.
Tykkään tehdä ruokaa selkeitten ohjeiden mukaan, koska onnistumisprosentti on silloin parempi, mutta vähän olen jo kehittynyt siinä mutu-tuntumalla tekemisessäkin. Tai ainakin reseptien muuntelussa. Ihan tyhjästä en osaa nyhjästä.
Näissä improvisoiduissa keitoksissa on se huono puoli, ettei myöhemmin muista mitä siihen laittoikaan. Kun joku toivoo samaa ruokaa kuin silloin kerran, ei se välttämättä onnistukaan toistettuna. Joskus en edes muista koko ruokalajia :) Oli kokkaustapa mikä hyvänsä, pääasia on herkullinen ja terveellinen terveellinen lopputulos.
PoistaEsikoinen tekee itselleen värikästä ruokaa. On päätellyt, että mitä värikkäämpää sitä terveellisempää. Voihan se olla. Paitsi onhan ne irtokarkitkin tosi värikkäitä:).
VastaaPoistaOlen esikoisesi linjoilla. Joskus näin dokumentin, jossa selvitettiin korkean iän ja ravinnon yhteyttä. Lopputulema oli, että värikäs ruoka on terveellisintä. Irtokarkeista minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta luulen, että niiden väriaineet eivät ole terveysvaikutteisia ainakaan positiivisessa mielessä :)
PoistaAi miten maittavan näköisiä herkkuja. Minä kokkaan kyllä enimmäkseen inspiraation mukaan, mutta pohjalla on usein jokin muistikuva lukemastani reseptistä. Tykkään kokeilla ja maustaa sitten usein ruuat omien mieltymysten mukaan. Olen melko varma, että punajuuripestosi päätyy ehkä pienesti modifioituna (jos en muista suhteita eksaktisti) lautaselleni piankin: ostin juuri ison säkin tarjouspunajuuria ja mietin juuri, että mitäs niistä laittaisi :)
VastaaPoistaMinäkin lueskelen joskus reseptejä ja otan niistä vaikutteita. Blogikavereilta on myös tullut paljon hyviä ruoka- ja leipomusvinkkejä. Siten omaa repertuaaria saa laajennettua. Tykkään myös kokeilla jotain uutta tutuista aineksista. Äskettäin tein tosi hyvää tulista kaalipataa. Mausteilla mistä tahansa raaka-aineista saa oman suun mukaista. Punajuurista on moneksi.
PoistaIhanan värikkäitä ruokia!
VastaaPoistaEn koskaan malta noudattaa ohjetta täysin, jos sellaista käytän. Yleensä yksinkertaistan ohjetta ja vaihdan joitakin aineita ihan muihin... ;-)
Useinhan kaikkia ohjeen aineksia ei ole saatavilla ja silloin on improvisoitava. Täältä syrjästä ei viitsi lähteä kauppaan yhden aineksen takia. on mukavaa lueskella keittokirjoja ja Internet on mahtava reseptiarkisto.
PoistaKauniita ja herkullisen näköisiä annoksia! Ruuanlaitossa en juuri reseptejä seuraile, mutta leivonnassa kylläkin tarkemmin. Ja joskus on pakko säveltää sen mukaan mitä kaapista löytyy. Olen kyllä arka kokeilemaan uusia reseptejä ellen ole saanut maistaa sitä etukäteen. Pitäisi olla rohkeampi kokeilemaan.
VastaaPoistaLeivonnassa aineet ja oikeat mitat ovat tärkeämpiä, muuten voi tulla pannukakku :)
PoistaRuoan valmistuksessa maistelu on tärkeää, ruoan voi myös pilata mausteilla. Kokkaaminen on kivaa kun suhtautuu siihen sopivan rennosti.
Minä tarvitsen ohjeita. Eri asia sitten on, että toteutanko ne ihan samanlaisina. Sitten kun joku ruoka alkaa olla näpeissä, on helpompi alkaa muuntelemaan. Kauniita ruokakuvia!
VastaaPoistaKun on kokemusta ruoista, niitä voi alkaa muunnella vaihtelevimmiksi. Esimerkiksi kasvispadan voi tehdä varmasti satoina versioina, ainesten ja mausteiden mukaan.
PoistaKauniita ruokakuvia. Ruokien kuvaaminen on aikamoinen haaste. Kyllä minä tarvitsen ohjeita, ainakin kun ekoja kertaa tekee ruokaa; myöhemmin niihin voi lisätä omia viritelmiä.
VastaaPoistaRuokien kuvaaminen on taitolaji, harvoin onnistun. Ihailen monien blogien upeita ruokakuvia. Paljon hyviä vinkkejä olen myös saanut blogiruoanlaitosta, ne innostivat minut laajentamaan leivontarepertuaarianikin. Ruokaohjeita tarvitaan.
PoistaHarvemmin tulee reseptiä noudatettua ihan pilkuntarkasti. Paitsi leivonnaiset eivät tuppaa onnistumaan, jos hirveästi alkaa rönsyilemään!
VastaaPoistaUsein en onnistu jos yritän ihan pilkuntarkasti noudattaa ohjetta, luovuus on säilytettävä ohjeen mukaan kokkaamallakin. Leipominen onkin tarkempaa kemiaa :)
PoistaVärikäs ruoka on paitsi tervellistä, myös mielelle virkistävää! Luova kokkaaminen on ihanaa. Aina tosin ei lopputuloksesta ole takuuta.
VastaaPoistaTuo myskikurpitsa kiinnostaa, se tulee vastaan joka puolella. Itse en ole koskaan sitä maistanut, koska minulla on lievä kurpitsakammo johtuen lapsuuden kouluruokailuista ja kurpitsapikkelsistä, joka oli mielestäni kamalaa!
Värikäs ruoka on tosiaan terveellistä ja totta sekin, että lopputulos voi olla joskus yllätys :) Mutta jos ahkerasti maistelee keitoksiaan välillä ei yllätys ole ikävä. Kurpitsa on mainiota ravintoa, se sisältää mm. kaliumia ja kalsiumia sekä paljon C-vitaamiinia. Minäkään en tykkää pikkelseistä. Toivottavasti kurpitsa lumoaa sinut ja pääset kammostasi. Pienestä myskikurpitsasta on hyvä aloittaa :)
PoistaTodella improvisoitua! Rusinoita voisi itsekin käyttää ruoanlaitossa jos vain muistaisi niiden olemassaolon!
VastaaPoistaRusinat antavat makeaa särmää muuten vähän tuliselle ruoalle.
PoistaTulipa valkoiseen talveen iloista väri-ilotulitusta! Punajuuripesto ei olekaan tullut mieleen, täytyypä testata! Ja tuo myskikurpitsa, sen kanssa en ole vielä tutustunut :D Herkullisen näköinen ruoka ja varmaan ihanat tuoksut!
VastaaPoistaRuoan pitää olla hyvää ja miellyttävä ulkonäkö on hyvä bonus. Tuoksut muuten ovat yksi ruoanlaiton tärkeä puoli. Iloa kaikille aisteille.
PoistaOlipa siinä herkkuja kerrakseen. Kyllä täälläkin mennään mentaliteetilla, sekaan, mitä kaapista löytyy. Inspirointi on minusta hauskaa eikä mikään ole tylsempää kuin tuijotella suoraan reseptejä.
VastaaPoistaVärejä tässä kaipaakin ja tuo sinun pestopastasi on tosi herkullisen väristä.
Minulla on vähän vajavainen ohjeiden noudattamistaito, on edettävä luovasti. Punajuuripastasta ei väriä puutu:)
PoistaReseptistä ei ole haittaa, mutta se voi olla vähän sinne päin, pikemminkin idea kuin tarkka ohje. Nuorena olin tarkempi ohjeista, ja vielä nuorempana (teini-ikäisenä) harmitti, kun äitini kokkaili miten sattui eikä vaivautunut noudattamaan ohjeita. Nyt ruuanlaitossa on kivaa vapaus ja kokeilu, ei niitten reseptien kanssa kannata olla nokon nuuka, lopputulos on yleensä ihan hyvä, vaikka säveltäisi omasta päästään.
VastaaPoistaAikoinaan kun otin vasta ensi askeleita kokkauksessa minäkin tarvitsin tarkkoja ohjeita. Äitini kokkasi tietysti näppituntumalla, moneen kertaan tehdyt ruoat olivat niin tuttuja. Varsinkin kun tuli vieraita oli äidilleni tärkeää, että ruoka oli kaunista ja kauniisti tarjolla. Kiitos vielä ihanan samettisesta keitosta, jota sain teillä äskettäin nauttia. Ja jälkiruokakiisseli, nam.
Poista