19.4.2017

Kasvimaan kevätpuuhia

Pakkasyöt ovat hidastaneet kevään etenemistä, enkä ole päässyt vielä touhuamaan kunnolla kasvimaalla. Vain talventörröttäjiä olen leikannut ja hieman siistynyt paikkoja.
Köynnöspinaatti on kasvimaan ensimmäisiä, sen hehkuvat alut nousevat jo hangesta.

Viime viikolla poistin katteet valkosipuleilta. Kate, joka suojaa talvella kylmältä, eristää myös kevään lämmöltä. Tilalle laitoin reiällisen muovin ja kaksinkertaisen harson vauhdittamaan ylösnousemusta. Lajikkeena on Aleksandra ja istukkaat otin omasta sadosta. Istutin kynnet hevosenlannalla rikastettuun maahan lokakuun puolivälissä. Valkosipuli tarvitsee paljon ravinteita, annan uusintalannoituksen keväällä kun sipulit alkavat kasvaa ja kesällä ruokin niitä vielä kerran. Noudatan neljän vuoden istutuskiertoa.

Toisessa penkissä, joka on ollut vähemmällä katteella ja jonka aurinko sulattaa varhemmin ovat valkosipulit jo lähteneet hyvään kasvuun.

Edellistä satoa on vielä vähän jäljellä. Viime vuoden sato oli suurenmoinen ja sipulit ovat säilyneet hyvin. Säilymistä edistää se, että sipulit korjaa oikeaan aikaan. Aurinkoinen ja sateeton jakso on paras korjauuajankohta kun varret ovat tuleentuneet. Kasvukaudella muodostuneet kukkavarret leikkaan pois ja syön.

Vuosi sitten otettu ilmakuva kasvimaastani. Näyttää hyvin ankealta, ei uskoisi millainen paratiisi tähän kohta kasvaa.

Pellolla käyskentelevä kauris näytti minulle kieltä. Olen suunnitellut tupla-aitaa kasvimaan ympärille. Sitten minä voin näyttää kieltä sorkkajaloille.

51 kommenttia:

  1. Hieno tuo punainen kasvi.
    Noita kauriita ja peuroja pyörii meidänkin nurkissa päivittäin, enmsimäisen kerran, ennen niitä ei ole näkynyt.

    VastaaPoista
  2. Köynnöspinaatti muuttuu kasvaessaan vihreäksi, mutta varhaiset alut ovat hyvin värikkäät. Kauriita ja peuroja on mukava katsella, mutta puutarhurille ne voivat olla melkoinen riesa.

    VastaaPoista
  3. Aita on varmasti tarpeellinen. Kasvimaasi on upea kesällä, mutta kyllä minä näen ihan noissa laatikoissakin paljon toiveita ja paljon ihanuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aita on välttämätön, nyt kasvimaata ympäröi moneen kertaan paikattu aita ja se on pitänyt sorkkaeläimet pois kasvimaalta, mutta aina joskus ne onnistuvat rikkomaan jonkin heikon lenkin. Sisällä kasvaa jo paljon istutettavaa odottamassa kasvimaalle pääsyä.

      Poista
  4. Ihan mielettömän kokoinen tuo kasvimaasi! Olen ymmärtänyt, että se on suuri, mutta tuo ilmakuva paljastaa vasta todellisen koon. On sinulla siinä hoitamista, mutta lopputulos palkitsee varmasti kaiken vaivan.
    Ehkä aita olisi järkevä, ei ole kiva, jos kaikki herkut menevät muiden suihin.
    Ja tuollaiseen potageriin sopii aita kuin nenä päähän. Tulee ihan mieleen upeat ranskalaiset keittiötarhat.
    Mutta siis, onko köynnöspinaatti monivuotinen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Köynnöspinaatti on monivuotinen ja se kasvaa kokoa joka vuosi. Viime kesä oli sen kolmas ja se täytti jo koko kaariportin. Kasvimaa vaatii aika paljon työtä keväällä, mutta sehän onkin pääkohteeni puutarhassa. Kunhan kasvu pääsee vauhtiin, tarvitaan hoitoa aika vähän. Olkikate estää rikkaruohoja ja pitää maan kosteana. Kasvimaan ympärillä on aita, mutta aion tehdä "vara-aidan" ympäröivän tilan ympärille. Siinä sitä puuhaa riittääkin.

      Poista
  5. Minä yritin viime vuonna valkosipulia, mutta siitä ei kasvanut kun varsi. Pitäisiköhän tänä vuonna vielä yrittää uudelleen. Joko sen voisi kohta laittaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kasvatan talvivalkosipulia, eli laitan kynnet maahan jo syksyllä. Talvivalkkosipuli on oma kantansa ja tietääkseni myös kesävalkosipuli hyötyy kylmäkäsittelystä. Kuukausi jääkakaapissa auttaa asiaa. En ole koskaan saanut kunnollista satoa kesävalkosipulista, ne jäävät aina melko pieniksi, siksi aloitan jo syksyllä. Nyt minulla on kokeilussa itusilmuista kasvatettua omaa sipulia, se tarvitsee kaksi kasvukautta.

      Poista
  6. Mahtavan kokoinen kasvimaa sinulla!

    VastaaPoista
  7. Juuri noin minäkin viljelen omaa kasvimaatani. Ja satoa tulee hurjasti. Jokin kaino ajatus ainakin tietyn asteisesta omavaraisuudesta on minullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhurin palkinto on omavaraisuus suureksi osaksi vuotta. Oman maan antimissa on ihan erityinen, hellän hoidon tuoma aromi.

      Poista
  8. Komea kasvimaa ja pitkää kieltä vaan kauriille. ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kauriit saavat pitkän nenän tänä kesänä :)

      Poista
  9. Onko sinulla vinkkejä, miten peurat saisi pidettyä pois myös perennapenkeistä? Meilläkin on tekeillä aita kasvimaan ympärille, mutta koko pihaa ei jaksettaisi aidata, koska piha on iso. Nyt vaan mietin, miten suojaisin ihania kukkiani, kun peurat viime syksynä innostuivat niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on sama ongelma kukkapenkkien suhteen ja tosiaan koko pihaa ei voi aidata. On olemassa joitakin peurakarkotteita, mutta niiden tehosta en tiedä. Aiempina vuosina käytin erittäin tehokasta ruotsalaista karkotetta, mutta sen valmistus on ikävä kyllä lopetettu EU:n kemikaliviraston byrokratian vuoksi. Vahtikoira olisi hyvä karkote :)

      Poista
  10. Hauskaa olis nähdä sun ja kauriin kielennäyttökisa :).

    Mua niin ärsyttää, kun aina vaan kaikki on ihan jäässä. Ei voi edes vanhaa kompostikasaa (joka siis ei ole mikään oikea komposti, vaan lähinnä risu- ja roskakasa) lapioida pois vietäväksi, kun kalahtaa lapio jäähän. (Ja jos nyt meinaat ehdottaa, että sieltä saisi hyvää multaa, kun sitä hoitaisi, niin ei tuu toteutumaan täällä :). Tarvittaisiin sun kärsivällisyys :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Juu, ei painu talikko maahan pintaa syvemmälle. On minullakin kaikenlaisia epäkompostikasoja piilotettuna navetan taakse. Mutta keittiö- ja kasvimaajäte kierrättyy mullaksi ihan itsestään :)

      Poista
  11. Köynnöspinaatti onkin upea katseenvangitsija näin keväällä. Hauska nähdä tuo ilmakuva, joka hahmottaa kasvimaailmaasi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyisi muistaa ottaa ilmakuva myös kesällä, olisi vertailukohta tuolle autiomaalle.

      Poista
  12. Mahtavan kokoinen kasvimaa. Kontrasti tämän hetken kuvalla heinäkuun kuvaan on valtava. Mutta miten ihana että uuden kasvun saa kokea joka vuosi.
    Monet kasvit jotka nousevat ensimmäisinä ovat punaisia nousuvaiheessa, onkohan kukaan tutkinut miksi näin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen monena vuonna kokenut tuon ihmeen, miten autioitunut kasvimaa muuttuu kukoistavaksi keitaaksi. Aina se tuntuu yhtä ihmeelliseltä ja ihanalta. Jotenkin väri liittyy kasvin yhteyttämisprosessiin, ilmeisesti alussa lehtivihreän tuotanto ei käynnisty vaan vaatii enemmän lämpöä ja aurinkoa. Tuumii keittiöbiologi :)

      Poista
  13. Ilmakuva kasvimaastasi kertoo, kuinka laaja se on. Lähikuviinhan olemmekin jo saaneet tutustua. Sinulla on selvästi hyötyviljelyn taito hyppysissäsi.
    Köynnöspinaatti täytyykin laittaa hankintalistalle. Mitenkähän se on unohtunut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen aloittanut puutarhuroinnin hyötyviljelyllä ja se on edelleen suurin intressini. Tosin hyötytarhassani kasvaa paljon "turhaakin" koristeena. Muistaakseni köynnöspinaatti tarvitsee kylmäkäsittelyn itääkseen, joskus sitä kyllä löytää taiminakin.

      Poista
  14. Minäkin laitoin tuota aleksandraa syksyllä. Piti ihan postauksesi luettuani käydä katsomassa näkyykö mitään. Juu, ei näkynyt :D

    Ihanan laaja kasvimaa! On kyllä blogistanian upein!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tunnustuksesta. Ainakin meidän kylän komein kasvimaani on :) Aleksandra on varma ja satoisa lajike. Kävin tänään kurkkaamassa muovin ja harsojen alle, siellä tukevat piipot jo pilkistivät :)

      Poista
  15. Josko nyt oikeasti saisin minäkin valkosipulia jonnekin laitettua. Vaikka ruukkuun. Saisi ainakin versoja. Olet kyllä todella taitava puutarhuri ja puutarhasi kuin unelma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyötyviljely sujuu minulta aika hyvin, mutta perennapuolella olisi vielä paljon opittavaa. Kyllä valkosipuli kasvaa ruukussakin. Ravinteita se vaatii ja tykkää ilmavasta paikasta. Oma sato on aina maukkaampaa :)

      Poista
  16. Sinulla on hyvänkokoinen kasvimaa ja se kyllä näyttää kesäkuvissa ihan lumotulta puutarhalta.Näin varhaiskevään kuvat puutarhasta ja pihasta ovat niin alakuloisia, että tuntuu ihan mahdottomalta mitä lämpö ja aurinko saa aikaan. Todellista kasvun riemua ja sitä juuri löytyy sinun hyötypuutarhastasi, katselin tässä hiljan Kotipuutarha lehdestä kuvia sinun kasvimailtasi.
    Minulle ei tule Kotipuutarhaa vaan me vaihdetaan seinänaapurini kanssa lehtiä, hänelle tulee Kotipuutarha ja minulle Viherpiha. Tosin tuon lehden kävin ostamassa itselleni ja siksi sitä voin lukea ja katsella milloin haluan.
    Valkosipuli ei ole ollenkaan mun juttuni,vaikka erilaisia sipuleita käytän ruoanvalmistuksessa hyvinkin paljon.
    Peurat kesäkodissa käyvät joskus pihapiirissä ja varsinkin silloin kun siellä ei ole ketään, tulppaanit ne vain aina joskus kadottavat uhkeat nuppunsa ja sorkan jäljet kertovat keitä on ollut asialla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää itsekin kaivaa tuo Kotipuutarhalehti esille ja katsella vähän kesäkuvia, ne ovat toivoa herättäviä tähän aikaan. Käytän paljon valkosipulia ja siksi sitä kasvatankin. Kelta- ja punasipuleista tuli viime vuonna huono sato. Kauriita näkyy täällä joka päivä, nyt ne onneksi liikkuvat vähemmän pihapiirissä kun ruokaa riittää muuallakin. Pahoin kuitenkin pelkään, että tulppaanit ja muut kevään kukkijat houkuttelevat ne maistelemaan eksoottisia herkkuja.

      Poista
  17. No nyt löysin sellaisen blogin, mitä tarvitsen. Kukat ja niiden kasvattaminen on ollut minun juttuni, mutta viime vuosina olen ollut kiinnostunut kasvattamaan, myös syötävää. Ehkä se johtuu myös siitä,että nyt sitten on mahdollisuus. On minulla puutarhassa muunmuassa 8 m parsakasvusto ja muutamia kasvilavoja.Niitä kasvilavoja olisi tarkoitus laittaa lisää. Ja siihen aion ammentaa sinun kokemusta. Liityin lukijaksi. Jos kiinnostaa käy kurkkaamassa minunkin blogiani. Olen vasta-alkaja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit tiesi tänne, tervetuloa! Oman ruoan kasvattaminen on palkitsevaa. Ajattelinkin piakkoin postata vinkkejä helpon kasvilavan rakentamiseen ja myrkyttömään käsittelyyn. Parsakasvustosi on aika mahtava, siihen herkkuun en ole vielä päässyt, mutta suunnitelmissa sekin siintää. Käyn kurkkaamassa sinua.

      Poista
  18. Hienot, hehkuvan väriset varret köynnöspinaatilla. Hauska kuva kauriista. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri äsken pelästytin kauriin pihan laidalta makaamasta. Se riiviö oli käynyt nakertamassa sipulikukkien alkuja kaikkialta, missä ei ollut harso päällä. Mrrrr...

      Poista
  19. Ensimmäiset uskaliaat jo pilkistävät mullan alta. Viime vuoden sipulisato oli hyvä ja säilyivät erinomaisesti, oliskohan vuosi niiden osalta täydellinen kerrankin. Ei voisi uskoa että parin kuukauden päästä puutarhasi muistuttaa jo lähes viidakkoa ja ihanaa sellaista 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tarvittaisiin lämpöä, että saisi kasvimaan puuhat käyntiin. Uskon kuitenkin, että kesällä kaikki näyttää jo varsin erilaiselta. Toivossa eläen.

      Poista
  20. Meillä ensimmäinen nousija on raparperi ja se nousee nyt. Takana ihana päivä puutarhassa. Katkaisin vasta tänään jättimäiset talven töröttäjät, mutta tein paljon muutakin.

    Meillä pienet metsäkauriit ovat saaneet puolalaisia omenoita siitä lähtien kun meille turha talviomenapuu oli luovuttanut viimeisensä. Monet yön tunnit ihailtu kauniita pikkukauriita, bambeja.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raparperin punaiset poikaset nousevat ensimmäisenä täälläkin jo lumen keskeltä. Ihanaa kun on jo päässyt puutarhatöihin.
      Eilen illalla illalla katselin ikkunasta kun komea kettu pyydysti myyrää. Se syöksähteli saaliin perään etutassuillaan. Jahti kesti pitkään ja repolainen taisi jäädä ilman iltapalaa. Vieressä aterioivat kauriit vähät välittivät puuhkahännästä.

      Poista
  21. Mäki yllätyyn sun kasvimaan koosta. Eihän sitä maan tasalta saakkaa kuvattua kokonansa. Siis sehän on VALTAVA! Siis talavehtiiko malabarinköynnöspinaattiki? Niiton mulla kasvamas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tuo aika suuri, mutta osassa laatikoita kasvaa monivuotisia kasveja, joten ihan kaikkea ei tarvitse kylvää tai istuttaa keväällä. Malabarinpinaatti on tietääkseni trooppinen kasvi eikä talvehdi meillä ulkona. Tavallinen köynnöspinaatti sen sijaan on talvenkestävää sorttia.

      Poista
  22. kauris katseli toiveikkaana, että mitä gourmeeta puutarhaan onkaan suunnitteilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan muisteli viimesyksyisiä kaaliherkkuja :)

      Poista
  23. Siellä se kauris odottelee vesi kielellä... Milloin ne maa-artisokat voi laittaa multiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maa-artisokat voi istuttaa heti kun maa on muokattavissa. Minulla suurin osa on talvehtinut maassa. Nostan ne kun maa sulaa ja istutan uudelleen, vaihdan niiden kasvupaikkaa noin kolmen vuoden välein.

      Poista
  24. Ilmakuva kasvimaastasi näyttää niin huimalta, että pakko jäädä odottamaan sen rehevöitymistä kesää kohti. Niinpä jäin lukijaksesi:) Kävin kyllä katselemassa aikaisempia kesäkuvia, ja upealta näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa seuraamaan kasvimaan kehittymistä. Taimet kehittyvät sisätiloissa, mutta saapahan nähdä milloin on kyllin lämmintä kylvöjen aloittamiseen.

      Poista
  25. Toivon totisesti että pääset näyttämään kieltä niille:D

    VastaaPoista
  26. Meilläkin näyttää suvilystipaikan pihassa talven jäljeltä tosi ankealta. Lisäksi peurat ovat ensimmäistä kertaa syöneet tosi paljon maasta nousseita tulppaaneja. Ei uskoisi, mikä kesäparatiisi tännekin tulee. Toivottavasti saat kauriit ja peurat kaksoisaidalla ruotuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yöpakkaset ovat hidastaneet kasvua ja ankeus jatkuu. Mutta onneksi kokemuksesta tiedämme, että kasvun ihme tapahtuu joka vuosi. Kauriit ja peurat ovat ikävä riesa puutarhurille, täälläkin oli jo pistelty nousevia sipulikukkia parempiin suihin.

      Poista

Kiitos kommentista