Hämärän ajan parhaita puolia on puuhellalla hautuvat mehukkaat padat ja paksut tuoksuvat keitot. Kokin posket punottavat hellan ääressä touhutessa ja tupaan leviää lämmön lisäksi herkulliset tuoksut. Ehdoton väline puuhellakok-kauksessa on mielestäni tuollainen ritilähaudutusalusta. Niitä voi asetella tarpeen mukaan monta päällekkäin ja ruoka saa muhia sopivassa lämpötilassa ilman pohjaanpalamisen vaaraa.
Tällä kertaa padassa muhii kasviskorma. Perunaa, porkkanaa, punajuurta, vihreitä linssejä, sipulia, valkosipulia, paprikaa, palsternakkaa, inkivääriä, parsakaalia, kuivattua lehtikaalia, persiljaa ja vielä haloumi kuutioita. Mausteina kookoskermaa, chiliä, jeeraa, kurkumaa, mustapippuria ja sen sellaista. Tämä oli erittäin hyvää.
Tuoksusinfoniaa täydentää samalla paistuvat maukkaat porkkana-kaurasämpylät.
Viikunlopun kunniaksi voi touhutessa siemailla vähän glögiä, sen hienostunut aromi täydentää tuoksumaailmaa. Mokka & Suklaa -glögi vie kielen mennessään. Kun vielä hyötykasvikuivaajassa pöhisi inkiväärin palaset ja samoilla tehoilla innostuin kuivaamaan vähän appelsiinin siivuja koristeeksi, olikin talvinen tuoksusinfonia täydellinen.
Lämpöistä ja tuoksuvaa sunnuntaita kaikille!
2 tuntia sitten
No ihan on kuin meidän hellankulmalta tuo ylin kuva. Valtavan hyvältä tuntuu tuo ruokasi tällaiselle lihaksia karttavalle syöjälle. Noita mausteita täytyykin kokeilla, jeeraa kyllä käytänkin aika usein. Mukavaa viikonvaihdetta ;)
VastaaPoistaKiitos! Ruokalajin nimi on kaikkea mitä kaapiata löytyy -korma. Nyt löytyi tuollainen valikoima kasviksia, suurin osa oman maan tuotteita. Jeera on erinomainen mauste, mielenkiintoisen makuharmonian saa myös lisäämällä tuliseen ruokaan vähän hunajaa tai siirappia.
PoistaHyvä tuoksu välittyi melkein kuvien välityksellä.
VastaaPoistaMeillä puuhella on kesäisin melkein käyttämättömänä, mutta näin talvisaikaan siitä saa lempeää lämpöä. Viikonloppuisin meillä aamulla leijailee myös pannukahvin tuoksu. Kahvi vaan paranee kun se vähän aikaa hautuu hellankulmalla, juuri tuollaisen samanlaisen alustan päällä.
Leppoisaa sunnuntaita!
Kiitos! Kesäkuumalla minäkin kokkailen kaasulla, se ei lisää lämpöä. Talvella keittelen vain puuhellalla, sen äärellä on hyvä nostattaa taikinatkin ja levyjä on lukematon määrä, mahtuu monta pataa porisemaan samoilla tulilla. Kahvintuoksu kuuluu täällä jokaiseen aamuun, juon yhden kupin päivässä arabialaiseen tyyliin ; haudutan kahvin kuumassa vedessä, isossa kupissa ja juon aromikkaan juoman, porot jäävät kupin pohjalle.
PoistaHerkullinen viikonloppu! Nam.
VastaaPoistaJotain nautintoja pitää olla :)
PoistaKuulostaapa varsin herkulliselta! Ja ihanan kodikkaalta myös tuo puuhellan luona hääräily :) Rauhallista sunnuntaita!
VastaaPoistaKiitos! Lämmintä ja kodikasta puuhaa tulen ääressä kokkailu onkin, jotenkin ikiaikaista kohentaa tulta ja hämmennellä patoja :)
PoistaEnsimmäinen kuva oli herkullinen, seuraava kuolaamis-refleksin aikaansaama ja loput, nam :-)
VastaaPoistaTuoksut ovat osa ruokanautintoa ja myös ruoanlaittonautintoa. Vastaleivotun leivän tuosu on vastustamaton.
PoistaOijoi, melkein haistan herkullisen tuoksun, sekä padan, että sämpylöiden.
VastaaPoistaHarmi kun ihminen voi syödä vain rajallisen määrän, eilen oltiin vatsat piukeina :)
PoistaIhana puuhellan lämpö välittyy kuvistasi ja mausteiden ja joulun tuoksut ♥
VastaaPoistaNyt on herkullisten tuoksujen aikaa. Ne tekevät loppuvuoden pimeydestä kotoisan turvallisen.
PoistaKiitos ruokavinkistä. Me saatiin häälahjaksi valurautapata, muttei olla vielä koskaan tehty siinä mitään. En ole oikein tiennyt, mitä kasvisruokaa padassa tekisi, kun jotenkin pitkään hauduttamisesta tulevat vain mieleen liharuoat. Jotain tällaista voisin kokeilla, vaikkei meillä puuhella olekaan nyt käytössä (pitäisi ensin kunnostaa).
VastaaPoistaValurautapata on paras pataruokiin ja tukevien keittojen hauduttamiseen. En ole syönyt lihaa kymmeniin vuosiin, mutta padat ovat ahkerassa käytössä. Lisään kasviksia haudutuksen aikana niin, että hitaammin kypsyvät ensin ja esimerkiksi parsakaali viimeisenä, niin niiden rakenne säilyy ja tykkään, että saavat antaa vähän puruvastustakin. Monenlaiset papuruoat onnistuvat myös rautapadassa. Kannattaa ottaa pata käyttöön.
PoistaJust mietin, että mitähän sitä tänään söis. Mulla taitaa löytyä lähes kaikkea mainitsemaasi kaapista, halloumia myöten, joten pitäiskö laittaa korma porisemaan. Kiitos ideasta :).
VastaaPoistaEntisellä mökilläni oli puuhella ja juuri samanalainen ritilä. Voi kuinka sitä paikkaa ja sitä puuhellaa välillä kaipaankaan!
Levollista sunnuntaita!
Toivottavasti siellä korma porisi ja vatsa täyttyi herkuista. Olen lapsesta asti kokannut puuhellalla, joten se on jo toinen luonto ja siksikin kai niin rakas.
PoistaOih, mä ihan melkein saan tuoksut nenääni ja maun kielelle :)
VastaaPoistaTäytyykin laittaa joku päivä pata porisemaan...puuhella tosin puuttu - antaisin melkein sen moneen kertaan pantatun taivasosuuteni sellaisesta ihanuudesta!
Ps. Mistä tuollaista glögiä saa?? Vois maistua mullekin :)
Olipa muuten tyhmä kysymys :D
PoistaKäyn niin harvoin alkossa, että ei heti sytyttänyt, olenhan minä jonain vuonna ostanutkin herrljungan jonkun glögin -tuo tosin kuulostaa paljon paremmalta!
Kaikilla helloilla onnistuu padan hauduttaminen :) Juu, pikäripaisesta tuota löytyy, Herrljunga tekee joka vuosi uuden glögin, muutama vuosi sitten oli ihanaa inkivääri- viikunaglögiä. Tämä on kyllä herkullista, pieni määrä riittää :)
PoistaNäyttää ja kuulostaa todella herkulliselta!
VastaaPoistaTuli herkuteltua vähän liikaakin :)
PoistaErittäin hyvän kuuloinen resepti, jonka kirjasin muistiin. Kiitos! Haudutettavat pataruuat ovat toden totta talven ykkössuosikkeja.
VastaaPoistaUnohdin mainita reseptissä inkiväärin, jota on padassa pieninä paloina, mutta toimii ilmankin. Talvella pataruuat lämmittävät ja antavat voimia pimeään aikaan.
PoistaKauhea nälkä tuli tätä lukiessa ja ihania kuvia katsellessa! Ah, glögivaihtoehtoja...
VastaaPoistaNyt vain pata porisemaan ja glögit ja piparit jälkiruuaksi :)
PoistaSämpylöitä ❤️ Mikä onkaan parempi tuoksu kuin vastaleivotut sämpylät,leipä,pulla ! Hämyisiä marraskuun päiviä sinne :)
VastaaPoistaKiitos! Ihan tuoksunkin vuoksi kannattaa ryhtyä leipomaan :)
PoistaTalvella on ihana herkutella kesän kasvatuksilla lisukkeineen, lempeästi haudutella ja tuoreiden sämpylöiden kanssa nautiskella! Ja puuhellan/uunin pehmeä lämpö vielä kaiken kermana!
VastaaPoistaNyt on tosiaan ihanaa kun on mistä ottaa, oman maan antimia vielä runsaasti. Leivon talvella usein, melkein joka viikko, mutta kesällä ei tule leivottua kuin makeita asioita ja joskus ruokapiirakoita. Lämpöä kokkaamalla :)
PoistaPuuhella oli toivelistallani omaan kotiin, mutta sitä ei tässä talossa ollut. No, ilmankin pärjää, mutta onhan se varsinaisen hieno kapistus. Takassa meillä on kyllä leivinuuni, mutta vaikuttaa niin epämääräiselle, että ei ole uskallettu vielä kokeilla. Ehkä sitten joulukinkku...
VastaaPoistaPääasia, että on hella, jolla keitellä. Puuhellasta vain saa samoilla energioilla myös lämpöä. Leivinuunissakin voi haudutella yhtä ja toista eikä mikään voita yön yli muhinutta uunipuuroa. Kokeilkaa.
PoistaNäyttääpä herkulliselta. Itse en ole koskaan päässyt kokeilemaan ruuanlaittoa puuhellalla. Joskin, että olen kyllä niin laiska ruuanlaittaja, ettei sillä kai niin väliäkään, kun ei tule hirvesti tuota sähköhellaakaan kulutettua. :)
VastaaPoistaPuuhella on sellainen vempele, että se suorastaan vaatii kokkaamaan :) Koska tämä on myös työpaikkaruokalani yritän pitää jonkinlaista tasoa yllä, heh.
PoistaIhanan näköinen pata ja pataruoka siellä on kypsynyt. Puuhella keittiössä on vallan verraton samoin leivinuuni.
VastaaPoistaTosin se paras valurautapata minulla löytyy täältä kaupunkikodista ja se on verraton ruoanvalmistusastia.
Lögi mukavasti lämmittää ja varsinkin Alkon tuote.
Valurautapata on parhaita keittoastioita. Sain kesällä kirpparilta ilmaiseksi hienon, päältä punaiseksi emaloidun rautapadan, se oli ruostunut sisältä, mutta aion hehkuttaa sen taas toimivaksi. Glögi juhlistaa näitä loppuvuoden viikonloppuja.
PoistaNyt on sinulla sellaiset pöperöt, että minun taitaa olla pakko tehdä pian yöpalaa. Vaan laiha on tarjonta tämän talon kaapissa reissuviikonlopun jälkeen. Melkein jo haistan kuvauksestasi pataruoan tuoksun :).
VastaaPoistaJos Internet olisi hieman kehittyneempi ojentaisin tästä vähän maistiaisia pahimpaan nälkään :)
PoistaMeiltä puuttuu valurautapata, mutta se tulee. Hella on ja siitä onkin ollut monessa hyötyä, sillä keraamiselle liesitaosolle ei saisi tippua oikeastaan mitään.
VastaaPoistaNäyttää herkulliselta <3
Valurautapata on paras keittoastia pitkään hauduttamiseen. Puuhella on aika huoleton verrattuna erikoisliesiin, itselläni on kakkosvaihtoehtona kaasuhella, josta myös tykkään kovasti.
Poista